[Mac撚] 用家/買機集中討論(105) Mac desktop差別對待

639 回覆
3 Like 2 Dislike

新MBA重點:
M3 Air合蓋可以支援雙mon (M3 14" MBP遲吓firmware更新都可以)
M2 Air減到落$7799,即係頂之前M1 Air個價
M1 Air下架
袋底256GB已回歸兩粒128GB,不再閹速

Geekbench 6跑分

當代Macs分別列表 (個人意見)

留名
MBA sweetspots 1.0
<$5899 M1 13" 袋底
一代機皇正式下架,但街外同官翻仲有時會搵到
性價比前無古人後無來者

<$6599 M2 13" 袋底
減價後比M1只貴七百,但所有硬件新一代
除SSD閹速外無咩大問題

<$8199 M2 15" 袋底
已下架但官翻或街外仲有 (七字頭)
作為大mon laptop汎用性高但仲薄
不加spec而且大減情況下係可取

<=$11999 M3 13" 16GB 512GB
輕薄先決用家,不考慮15"或14"情況下,又唔想俾袋底廢spec所限,今代16/512終於開始有標配可買,姐係日後有折機會大增

MBP sweetspots 1.3
<$12999 14" M3 袋底 (等折)
無錯8GB 512GB係笑撚死人
但用最低成本要一部齊port,miniLED 120Hz,全日續航力laptop其實無咩野好嘈
當然同一舊錢買官翻M2 Pro響spec上係仲化算,不過晨早俾人買晒
建議唔好用正價買,街外有九折或官翻八五折先諗
不建議做任何升級,直跳去M3 Pro

<=$15999 14" M3 Pro閹 袋底
今代M3 Pro改進非常有限,但好多人可能因為嫌M3唔夠做,想16-18GB起跳,要多port或想原生外插兩隻mon等等焗揀,咁唯有用最低成本入M3 Pro門檻
6粒E Core打包埋續航力之鬼稱號
官翻只收$13599個性價比非常高

$24999 14” M3 Max閹 標配
今代M3 Pro滿同M3 Max閹效能差距大,令到因為需要效能但要輕薄而焗揀14”嘅人就算唔化算都最好上埋M3 Max
再考慮到M3 Max滿響14”機殼TDP有限,係應該閹U止步

$27499 16" M3 Max閹 低標配
今次16"無一隻M3 Pro有俾1TB
考慮到14"上16"個delta由以前$1500加到衣家2500
變相令到16”俾多6000要晒M3 Max閹+36GB個誘因大過以前
講真買新一代都唔接近打爆不如去買官翻/貨尾M2 Pro / Max

$33249 14" M3 Max滿 64GB >=2TB
$35749 16" M3 Max滿 64GB >=2TB
本身48GB高標配係可取,但見到RAM呢個價位幾微妙
由48升去64GB只收多$1500,只係俾多5%機價就可以拎多33% headroom絕對係值
由64GB上128GB再收多6000對一般workflow就開始難以消化
我本身覺得任何組合都應該1TB止步,除非你必需要位擺野,因為加去2TB今次都仲係要濫收三千
不過今代Max底板先有齊8個NAND燒焊位,要去到總量2TB佢先焊晒八粒俾你,換言之會高速過1TB同512GB
另外14"呢個spec唔知咩原因係門市有貨,比較易搵到(但16"無呢個隱藏標配)
等部新iPad 等到變傻仔...

巴打
最後公司話我都係 平面deisgn work 多
所以剩係批左 3皮野比我換
你覺得呢個Budget 邊部最抵?
你之前有post過問?
我無咩印象,問Adobe CC嗰位?
就咁憑平面同三皮budget好難有咩結論,同埋三皮其實根本唔少
之前問過
本來諗住Macbook Pro 16 打爆 + iPad 出街見客
依家新iPad 未出, 所以都仲等緊
Macbook Pro 就係放屋企用
主要公司用都係Photoshop, LR, AI, 仲有CAD
自己私心想用黎學剪片, 多門技能嘛
你嗰時唔係問你同老婆一人一部MacBook好唔好?
做咩衣家變做公司開budget攻頂呢個case
我覺得成舊budget只係買一部機的話,如果上限係皮幾兩皮內先要頭痛
你衣家成三皮響手咪有幾勁買幾勁
唔係128GB RAM / 8TB SSD嗰隻亂fing根本MBP點搞都仲係三字頭
衣家官翻仲可以砍走15%,我上面置頂嗰部64GB 2TB sweetspot機官翻出現的話應該啱啱好三皮
前個月Annual Dinner 抽到袋底M2 比老婆,佢話佢已經ok
上個月公司話今年可以換機,所以先諗自己個組合

官翻佢應該唔比買啦,你明啲公司policy有時都傻傻地嫁啦
我諗緊點都16吋嫁啦放屋企用
我見M3 Max 好易爆budget
hard cut三皮唯有27499標配
因為無論你加咩都爆
如果可以爆少少 加邊樣最抵?試下砌完cap圖同公司R
RAM囉,唔係因為抵而係因為36GB唔算超多
平面野好難push到CPU GPU cores除非你狂玩AI或者export
另外你肯唔肯定1TB夠?

我用緊exactly 27499呢隻,佢係夠我做portable workstation,但我隻主機係Mac Studio同埋我都算用得多CC嘅平面野
好 等我試下砌下佢先
留名
友和堆m3 air已經減緊幾舊
每款得一部都坐哂貨咁
大家會唔會用 Apple Trade-in trade 機?
見MacBook 2020 intel 16+512gb 好似仲有3100
有冇人試過放上Carousell會唔會好難放機
諗住 trade 左做新MacBook Pro M3 Pro 放棄intel
瞓左無睇,ipad係咪運吉
M2同M3真係無咩分別咁
製程唔一樣?但係電同Output好似真係分唔到
最少買MBA嘅人99%唔會用嚟跑分咁一對一比較
Intel Air trade俾Apple啦,無眼屎乾淨盲
放出去想有三千要等好耐
賣俾收機佬你預得二千
是Pro不過收機佬好似最高都係3300
M3 Air要同時面對M1同M2 Air減住價咁賣嘅競爭
佢係有改進但仲未justify到個差價,或者好似你講普通用家唔care
咁好少少,如果係四port版起碼多把扇
不過你既然都想換M3 Pro,一炮過俾埋Apple係慳番你好多心機,嗰度你咪計吓值唔值一千幾百
原來諗住買refurbished macbook pro 點知原來係冇得直接trade in
M3要平$800先叫做有啲競爭力(即係用學生價買
M2抵還抵但始終都兩年款+SSD閹速
@坦巴

認真睇個excel表
Ram量同ssd 量係咪應該加多行寫baseline
淨係show打爆哂可以有幾多無乜意思?
同埋show基本有幾多ram/ssd可以幫到make decision?
除非個個fg 50k無限筆直咁就另計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞