[Mac撚] 用家/買機集中討論(105) Mac desktop差別對待

941 回覆
4 Like 2 Dislike
有啲人真係好搞笑
想買要博人認同
買完會收到Email
Reply交文件
收件人名要Match學生本人
實際邊個收就no one cares
部m1 macbook一開機個時間自動sync 唔到,變左2023 年,wifi就連唔到,要手動設定時間先得,求救
https://discussions.apple.com/thread/255327453?sortBy=best
你手動set好之後轉番做自動同time server sync佢仲得唔得?
手動完再set唔得,網上另外d人教terminal 打sudo sntp -sS time.apple.com 得左
貪airpods等緊6月bts

最近買咗部翻新M3 14” MacBook Pro

發現個mon中間有撻藍色相機可能影得唔清楚

冇跌冇撞過

冇買到Apple care+ 有冇得搵Apple整
未過保點會冇得整
放心去整啦
都係決定買M3 16GB 512GB
係咪一隻手指公咁樣?
可能係mon內有指紋靜電印,佢翻新過程要人手砌嗰時可能印低咗
係 手指公長度 打橫
Macbbok type c 唔夠用,想要多幾個type c ,有冇邊隻可以介紹吓
打錯字,macbook

想問下我而家部mba明明成日都無開過嚟用
一直sleep mode
但係啲電唔夠一日就由近90%跌 到50%
到底發生咩事
Sleep mode 會用電的。(熄機都會放電)你本身電池健康度?
電腦健康度正常
sleep mode會耗電但係應該唔會無得咁快吧?
你試吓login items 熄咗冇用既apps. Power Nap 揀連A/C power 先update. 再開埋low power mode on battery. 試多次睇吓有冇改善。
跟手𥄫𥄫過去12小時咩apps 搶電。
最易check係開個臨時test user account去試
如果條curve一樣咪硬件/firmware / OS問題
如果唔同咪你個user account settings / apps問題
M3咁短命咁就傳ipad 出M4
我覺得機會唔大
除非iPad Pro定位有改變,如果唔係Apple唔似會俾佢食N3E頭淡湯
年底先出AI又太遲
淨係換個MON 真係冇必要開發佈會
跟住6月 WWDC 全新AI
其實就算就咁用M3都已經夠照
因為轉OLED,改form,新Pencil,新KB,四五年先一次大更新嚟
而且同時Air條line都加12.9"
如果真係有M4當然開event更合理,但都咁接近WWDC,新chip有AI同其他新tech的話點解唔留WWDC一個大tech event到時先講
我反而覺得更大可能係因為M4 Ultra會WWDC出俾Mac Pro同Studio,所以先要俾M3 iPad Pro自己早少少出街費事一出即覺舊一代
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞