[Mac撚] 用家/買機集中討論(105) Mac desktop差別對待

647 回覆
4 Like 2 Dislike
Mac個type-C咩意思先? 淨係DP alt-mode定要包埋USB野?
原則上盡量將兩面要插嘅野統一之後先搵KVM會易d
想包埋dp alt mode
發覺好難搵
唔係難搵而係唔存在
因為你要有一個同時支援DP alt-mode in,HDMI in,而又有散USB port或者一個3.0 type-B俾部PC uplink
今時今日通常一有人問KVM,個答案係你應該唔好搞KVM,因為remote之類方法latency同quality都已經好好
除非你有hardware I/O都好想share
巴打我有部官翻m2 air 13” 16GB 1TB加埋ac+
你有冇興趣?
唔緊要
但M2 air 256SSD好似有閹速 最好買512或以上
16GB Air應該二手搵仲易過等官翻
或者夠耐性不如等衣家M3 16/512個標配街外再折多d
其實我覺得衣家減到一千左右已經算幾抵
雖然唔係同Apple買但trade-in條數都響度,咪照trade giftcard買其他野
開心使用中
個重量比想像中輕 個喇叭仲要有啲環迴立體聲feel
等緊bts買送airpods同埋部12.9吋ipad air
根本唔洗出咁密
Mac mini冇MacBook 咁多人買
今年要主推ai
睇下Apple 有咩ai創新
其實iPhone都一樣
Spec勁過好多電腦
終於拎咗新機,好正
全新

想問吓巴打,我上網Google見到有人話唔好清cache

但係我就咁 Safari開咗幾個tab,memory used就已經6gb

然後cache file都2gb幾,究竟我清唔清好?

定係呢部電腦已經係垃圾?

利伸:2020Mba i5 8gb ram 256
理論上個system唔同你清代表佢認為嗰抽data你仲有用
例如幾個唔關嘅browser tab,你一日唔close tab佢咪要留去page度等你擺番個tab上頂嗰時咪先load俾你(而唔係上網download過)
你可以控制嘅就只係開定關tab,其他嘢由佢搞掂,所以一般情況係唔需要理會,你想點用部機咪隨意

真係有需要清cache嘅人係,個workflow需要嘅RAM量大過實際RAM量
咁個用家覺得cached或者compressed太多嗰時手動放RAM,原則上係預先做放走空間呢一步而唔需要等到個task真係call RAM嗰時先清
咁做咪可以慳到真係chur嗰時個load time,搵個比喻就係類似年尾點存清倉咁囉

你個case只係綠色pressure,又唔係會突然要狂索RAM咪唔需要理
況且i5 MBA個樽頸多數係響CPU同散熱嗰度
溫馨提示:
最新版個Logi Options+ driver會強制裝Logitech個濕鳩AI chatbot功能(其實只係ChatGBT)
更新/裝後會多咗隻background app長期run叫 Logi AI Prompt Builder,無得鏟無得opt out
user home亦會生咗隻folder出嚟,del完又會出番
衣家全世界屌緊
唔想奶野要留ver 1.68同要關自動更新
最慘用唔著
有無人發覺近1-2年mac os update, 搞到openvanilla個速成成日要按兩下fn key先有反應轉到輸入法, 原生果個就無問題

同埋openvanilla好似都2年幾無update
Mouse整乜鬼ai
依家乜鳩都加AI兩隻字扮高科技
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞