[Mac撚] 用家/買機集中討論(105) Mac desktop差別對待

639 回覆
3 Like 2 Dislike
啱啱諗住試下用Apple Music,但係佢話我
你已達到 5 部授權裝置上限。你必須先取消授權其中一部裝置,才能訂閱 Apple Music。
唔知點delete晒嗰5部機 跟住佢教個方法都唔得
我都試過, 好似一定要係mac 入面music 度踢
https://support.apple.com/zh-hk/118412
跟足官網都唔得應該要搵Apple CS
佢唔知server嗰度卡咗定咩,要佢地一炮過放晒之後你重新由零開始
最近處理完iCloud photo想delete咗佢
完哂30日之後佢話我仲有0日會delete
再過咗2日之後都仲有0日
搞乜鬼
可以手動清垃圾筒
仲係唔得用web版iCloud搞
你講嘅垃圾桶係經電腦搞?
因為我宜家用電腦login iCloud
入面個iCloud photo話我冇開呢個功能
macOS Photos app或iOS嗰度都會有個垃圾筒icon叫recently deleted,你見到30日0日咪應該係響入面
mac版會右上角有個delete all掣俾你㩒,姐係唔需要等30日
iOS好似係select後有三粒點個icon㩒delete all

有時如果個device bug咗唔肯同你清,你可以去iCloud.com web版度做,嗰度應該會直接d因為純粹俾指令Apple server做嘢無local data
我個case係之前用iCloud photo sync相
宜家sync完想delete iCloud個copy
等咗超過30日仍然話仲有0日之清走
宜家用網頁版iCloud睇都係睇唔到
話我冇開iCloud photo
想問點解 MacBook Pro M1 Max 既 USB-C port 叉唔到Anker既尿袋?
係咪因為MacBook個USB-C唔support PD output?
但我用一個好舊只support 5V2A既火牛又叉到Anker尿袋...奇怪
叉尿袋都係正正經搵隻火牛啦
你邊間大學

MacBook當然支援PD,Apple有份一齊寫USB-PD個spec的
呢個case真正問題係MacBook響firmware level已經做negotiation而macOS無一個software toggle俾你去force charge件野 (sink mode)
有個折衷方法係用一條C to A再轉番A to C,但全部要係USB3.0以下 (micro B都得),咁就做到強制唔用USB-PD而行番USB-BC (5V 2A)
咁響macOS Photos,你見到有寫0日嗰個版面,你唔可以做任何野?
平時正常係右上角有delete all掣,而個別相可以逐張select去del一d唔掉一d
我估佢嘅意思係已經熄咗iCloud photo,但iCloud度仲見到有用緊iCloud嘅空間
咁仲有咩地方會見到淨餘幾多日?
以我所知,淨係Photos app個垃圾筒會咁寫
佢呢個case不如直接call Apple hotline啦,佢連圖都唔cap,講d唔講d,好難幫到佢
就咁聽落其實真係似server同local out of sync,要Apple搞,或者佢local要裝過 / 砍掉之後import過d相
嗰頁只可以比我篤restore backup
但其實係篤唔到
宜家我喺電話開返iCloud photo再開返sync
跟住熄哂佢 再等30日

做完再用網頁版開就入到去
要再等30日睇吓係咪可以真係熄咗佢
平得唔夠呀,所以我都費事提
都係怪隻M3 Pro袋底太sweetspot
想問買左去store拎時有冇得trade舊機
我見網又冇得禁tradein制
門市trade會轉giftcard俾你,姐係你最多只可以即場用或之後用
而store pickup因為個交易響之前已經發生所以唔用得
買refurb而想trade in以我所知得一個方法,事先trade做giftcard,買refurb checkout時用card
有無kvm 可以同時支援mac book type c output 同 workstation hdmi output
有無推介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞