[Mac撚] 用家/買機集中討論(105) Mac desktop差別對待

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
希望更新支援返pencil pro
不過睇得出apple唔多重視ipad mini呢條線
上次仲由home 制轉full mon,好大更新嚟真係
有時尤其響外國會見到retail kiosk用mini,佢會有成個支架/套包實晒成隻嘢,舊款有home button就會要特登擋住個掣唔俾人㩒
仲有車內GPS架嗰類嘢又係
所以mini我諗連轉去用置中前cam都唔會改,班客見你改仲會問Apple可唔可以買番舊款
唔知講咩好但的確會係咁
輕用量袋底M1 MBA都得啦,反正怕做苦主咁不如考古
你本身用緊Intel MBP?
其實衣家全部Mac都要hold住唔買
16”佢day 1出嗰時我狗衝咗去買M3 Max,食頭淡湯用咗佢幾個月,嗰個moment以佢對比以前個升級程度係好易建議
但呢一分鐘成件事唔同晒,明知M4存在姐係蘋狗可以隨時隨意更新14” 16”
Pro / Max / Ultra呢堆個效能基數越大,M4 vs M3個差距就可以好大
所以反而係掉轉,我個人覺得13” 15”相對無咁煩,仲要只係出咗一陣佢未必咁快會更,同埋分別真係唔應該好大
新手一問
未用過mac
翻新機來講係唔係買m1 好過m2?
希望wwdc講出M4 Max嘅Mac studio
應該好快更新
我作為一個要用color proof mon十幾廿年嘅人可以講,只有desktop mon而且係要用嚟做嘢而又控制唔到環境先應該用霧面
響MacBook同iPad,你太容易可以處理個mon個方向去減少作反緊幾多光
再者你響部機度做嘅嘢有幾color critical呀,變少少色你會收少幾蚊定係要用多幾多時間去proof?
光面尤其係明知隻mon係OLED做到絕對黑色,好明顯係preferred
今次iPad Pro個nano唯一一個可取位係可能有人會鍾意個筆觸觸感,平時都有唔少畫畫撚特登貼塊paperlike去扮紙質啦,個nano可能可以原生做到
M3 pro mbp 預訂買家 應否退訂
x2
理性知m3都用唔盡
但係見到粒m4已經出左世
呢刻買m3好似買舊貨咁
點都M2好啲
起碼全方面更新 只係貴千幾
佢究竟幾時先出M4 Pro MBP完全係未知數
如果由今日至佢真係出之間呢N個月內你afford得起無一部MBP咪等吓
呢個真,如果係外國買舊車,中控台加個架仔放部ipad mini 已經可以做到infotainment system
加多隻藍牙speaker 仔就得
其實我係想入黎問下,大概年幾前有張圖話蘋狗整緊macos lite 之後仲有無咩update
我見都有唔少鋪頭/餐廳用mini嚟收錢/攞位/登記停車場/比客睇menu
就係想佢快d出,然後m2減價
「我亦都手動去鏟咗垃圾筒」
我假設你部Mac無之前嘅Time Machine backup? 因為如果有,係可以響嗰度拎得番成個.photoslibrary

「不過原圖就重喺iphone入面」
呢度有三種情況
1) 全部iPhone相都係同iCloud同步咗
2) 全部iPhone相都無同iCloud同步
3) 混合

1) 最好方法或者搵一部新Mac (其實係一個新user account),由零開始開一個白嘅Photos library
一開波就叫佢同iCloud sync,之前剔download originals,等佢down晒之後嗰個成個library齊相就再export unmodified originals出嚟Finder一次,咁就唔會無metadata
你用緊舊嗰個Mac user account以至個Photos library / settings佢好大可能因為你全del等等幾個動作令佢已經同iCloud有少少out of sync,所以佢會唔俾你restore等等,上面我話開個新acc就係為咗避開呢一個問題

2) 無錯係要用例如Image Capture.app去搞,或者由iPhone AirDrop,或者用3rd party apps如iMazing
你已經試過用Capture,佢import去Mac嗰時只會擺去Finder一個地方而無同你import入Photos.app
無錯呢種方法係suppose齊data,甚至個file creation date都會係match番EXIF capture date因為你部iPhone就係第一身寫file嗰部相機

3) 你似係呢個複合狀況
2嗰part你似無問題所以淨番1,你試吓我上面個做法搞唔搞到先,唔得先再講
比較正路嘅方法係分別兩個source嘅相都安全同埋齊metadata情況下出晒嚟Finder先
呢個狀態下用任何Finder方法去backup
之後先重新掉番晒入去Photos app,其實你可以考慮全個library同Cloud都砍掉重練由頭倒過晒入去,前題係你信你backup嗰抽係齊相齊metadata
Mac呢度upload晒sync晒,之後先叫部iPhone重新由iCloud度sync (download)一次
我差 studio 就齊哂 M1 部隊
iPadPro個銅片石墨散熱係針對iPad Pro個form,同Mac呢面無咩關係
M1 / M2 iPad Pro如果你只要chur chur地粒SoC例如行game,粒chip位置機背嗰度係會熱撚到辣手
支那game如原神嗰類有人係要特登磁吸製冷散熱器去嗰個位先出到穩定fps
無錯上面講佢今次double stack OLED更怕熱,佢想個熱力要更快更多傳去機背所以要包石墨
M1 M2 個Magic KB半懸掛部Pad其中一個副作用就係將嗰個發熱位可以接觸空氣幫到散熱
今代KB因為內層表面都用鋁,我估佢有做到某種passive heatpipe功能去令個hot spot可以走去Apple logo度

反正要大手入128GB module,咪順便un閹Mac機袋底SSD
mac 機由128 起跳咁痴撚線?
咩呀
講緊袋底總量256GB,但佢M3開始肯俾番兩粒128GB砌俾你,之前M2係一粒256GB所以閹撚咗速
唔係,依家係講緊其他product 用128起跳,係大量買128嘅情況底下mac 256會用兩粒128

之前係64跳256,成本嚟講Apple 就會比一粒256落mac度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞