[Mac撚] 用家/買機集中討論(105) Mac desktop差別對待

651 回覆
4 Like 2 Dislike
咪睇你用唔用得著嗰堆硬件
文書可能大部分都用唔著
HDR / 120Hz,speaker,ports,都係偏向creatives嗰面
而Air因為fanless同薄所以汎用性會強d
而且M3其實個新架構係有利,純跑分根本M3係勁過M1 Pro
Gasket架構買淘佬野真係平好多

Mouse真係要試... 想試M6 (最少唔係用軟膠)
logi以外既mouse/唔裝app,最煩係成日要用natural scroll無得改
mouse本身有無用開mx3?
m6絕對唔係果回事黎
無論用料,手感,操控都差好遠
用開MX個轆好難摵得甩
係呀,由其你會玩轆
隻m6 新出果期係我買左黎試
所有野都搞不撚掂
隻Q1 Max做緊1077人仔
我其實唔知應該咩價,純粹見平過港行仲要折少少咪買,同埋其實無貨先大問題
keychron其實有好高要求嘅人都會嫌,好似KB post嗰面提都唔敢提
不過作為pre-built,考慮性價比,同埋有咩事都可以拆散佢慢慢維修同換,所以KB入門咪幾可取

但mouse個套路唔同,要出廠已經係一件完成品
強國野好似仲未做到呢個位
如果文書,但為左HDR 120Hz 而上M3 16GB RAM Refurbished值唔值??
本身用緊MBA M2
你quote嗰段咪寫明文書無用
再者你仲要手持M2 Air
我完全諗唔到點justify,部Air得8GB你唔夠?
開心用部M2到你覺得佢真係殘嗰時先望,到時又M4 5 6,又OLED又盛
咁等Oled
希望mba 都有oled+120hz
你唔應該咁認真答
好似菲林相機post咁
一有伸手黨傻西問野就叫佢打爆買Leica m6
通常咁樣問都係個心已經想買
但想人地多把口認同佢
將「買」呢個責任外判俾人

呢啲情況我只會叫佢買
無啦啦入得呢個post,通常都已經想換機
我係post主要扮中立先認真答姐
如果係閒家,尤其係舊登年代,我會日日響度鳩up玩膠
猶豫緊買13定15吋
但係望住個大mon唔開心咩
想問如有for 畫畫用 買翻新MacBook pro m2pro 16gb 定m3pro 18gb?
平時用開pc 開住csp 同上網開10幾個分頁睇片ram 都用到15 16 gb左右
聽過話CSP好似要瘋狂開layers先會開始用得著16GB以上
不過如果你同時multi-task,咁你其他apps / browser tabs嗰度又會用RAM的話當然多d會好d
但係18 vs 16分別係好細
我其實第一眼讀你句問題我仲以為你問緊M2 Pro 32GB vs M3 Pro 18GB
覺得15吋太細啦
咁如果32gb ?見翻新m2pro32gb 同m3pro18gb 價錢差唔多
咁考慮的話咪睇你係咪真係RAM先決
你描述個workflow雖然似係,但純粹用咗15 16GB唔代表佢pressure大
而M3 Pro vs M2 Pro係有幾個唔同位置有改進
不過呢一分鐘因為M3 Pro官翻所以你先用正價去比較
如果大家都有貨嗰時,我會要M3 Pro,甚至有36GB就更加
翻新 M1 M2 Air 又返貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞