[Mac撚] 用家/買機集中討論(105) Mac desktop差別對待

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
touchbar嗰部喎
本身都已經少人買,仲要16GB
二手都難搵
最有趣係個統計竟然係macrumors做
係咪班編輯都頂唔順Apple又貪錢又唔出新嘢
M4 玩AI真係最少要16GB ram

8GB ram 乜都唔搞係可以夠文書用,一有AI即爆炸
開safari都可以食晒8GB RAM
佢加RAM 半價都好啦
8gb 開始唔夠
靠SWAP 真係痴線
Apple用+$200大法谷人「加多少少」攻頂呢個玩法玩咗太多年
玩到今時今日呢個地位
可能已經唔識再執過條formula
Yes this

笑死
邊個夠膽改
改左搵少左錢啲人咪跟住上手做
不過ai 可以令人想加錢
所以黎緊可能唔再係8gb

或者再仆街啲
Apple咪想行唔同lvl 既on device ai既
某啲高階既要某個ram量先run到
想要咪自己加夠$400 ram
8gb ram 已經到極限
再係咁我寧願windows + ipad
如果唔加RAM個體驗鳩的話,蘋狗係會暗啞底加
iPhone開始多鏡頭之後,由7 plus開始其實差唔多代代加RAM,因為唔夠RAM的話個原生camera app轉zoom嗰時應該好窒
另外iPad Pro 1TB以上佢俾16GB應該都係同原理,要多d memory channel去幫手cache NAND
所以好睇佢on device LLM搞成點,係咪會對體驗好essential
唔知m3有冇得用ai
唔知係咪ram少 safari都load得慢左
ipad 比16gb 根本用唔晒
因為我間中會開lol玩幾場 驚m3 air會太熱
對上一部係15年air 熱到煎蛋咁
定其實我用3-4年既話 8gb ram夠用
我唔會同時開太多野
LOL講真Air唔會唔夠做,你求其search都應該見到唔少fanless M1行LOL片
不過你係驚的話,又窄窄哋bud,不如搵隻二手袋底M1 Pro 14”

到咗,真係勁重手
雖然係prebuilt不過手感同質素都幾好
希望M3有,唔係變苦主
如果最後真係想搵部2手就算 有無話邊到買好啲
唔係講緊Mac咩點解變咗講iPad
15inch m2 air 都夠做
買咗15’ 不過純粹貪大mon 預大概大15% 果時實物比較就覺得都大唔少
其他嘢m3 pro真係屌打 不過覺得自己用唔著啲spec就算
如果唔係咁著重個mon大細咁一定要m3 pro refurbished $13899咁上下
Mon又光啲靚啲喇叭又靚啲又新色又多兩gb ram又多啲ports
LOL我驚你要手動開風扇先會著

二手當然最好係官翻機,又平又抵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞