[Mac撚] 用家/買機集中討論(105) Mac desktop差別對待

639 回覆
3 Like 2 Dislike
講開個摺位,MacBook 咁多年仲未有得向後攤開 180度
有呢方面需求嘅人未必好多,同埋要整個鉸位就會厚咗
你買多部iPad咪得囉
Apple 就係想我地買多部
點會整
整俾嗰10%人,令到平時就咁用laptop嗰90%人有一個易壞d嘅校
rumor吹緊嗰部攤開20"嘅摺pad就似係Apple會整嘅產品套路喇
請教各位,用左年幾 2020 mackbook pro i5,見到翻新有部2020 pro m2 ,換唔換得過?
更加,翻新個部係 macbook pro m2 版,文娛為主
除非你好鍾意touch bar
如果唔係好似M2 Air會適合d
請教坦巴
本身做開web UI design, 原本部8+512 M1 Air 都用咗4年
啱先批咗16K budget 換機 望完#2 sweet spot 後訂咗M3 14 Pro BTO 咗16GB ram
但一直都心思思差1000左右上到M3 Pro 14 base model 又有多2GB ram
其實好唔好cancel order 換機
你 UI design應該性能要求有限,mon大啲15 air仲着數,加埋claim公數梗係budget內買盡, 自己加錢就唔好啦
多謝你回覆先
做野會搏mon 好常要拎出拎入present 所以揀細機
用咗咁多年M1 經驗,理性知自己M3夠用 感情諗緊M3 Pro,不過好似講得啱 公數就用盡佢
用緊2020年 intel macbook pro 但feel到開始好慢同好熱
想轉trade in 換新機
但15 16 緊換邊部

主要 target M3 pro
Ram 同 SSD 應該 18 / 512 就夠
諗緊 14 定 16 吋

反而最想知 14吋 11cpu/14gpu 同 12cpu/18gpu 個錫別大唔大?

主要都係ps同埋簡單剪下片
M3 Pro 先可以唔冚mon駁兩個mon
旺角先達廣場出部m1 pro air點睇
comein應該信得過
冇問題 買
我個置頂應該無建議人由M3 14"加RAM架喎
因為咁做對比M3 Pro袋底$15999你無慳到重量但損失唔少野但又唔係平好多
UI design最重要係單核跑分 (全代M3一樣)
其次係mon size,你話你會插mon但上面都有人提你會唔會插兩個?
M3 vs M3 Pro個分別唔止係2GB RAM,P-Core + E-Core總數,memory bandwidth,雙風扇散熱效率,外插TB port個I/O potential等等,呢堆野你未必係必需但每樣加埋個分別你係有機會用到,視乎你workflow
16K hard cut budget其實一聽落就知一定係買15999 M3 Pro袋底
「好常要拎出拎入present 所以揀細機」
咁的話應該揀13" Air而唔揀任何14";15" Air 同14" Pro個portability其實差唔多,都係唔算好輕
我部2015 仲用緊

自從當年畢業之後就冇咩太大用途 平日睇下youtube就算數
Figma file 大都係會lag
Pro唔pro都係咁
利申用緊m1 pro 16gb
一開始明白到自己用途下大多數情況都係食CPU 效能,咁多年用緊8+512 M1 Air 都叫做用得到,加上protability 我係好睇重,雖知Pro 機hardware 同I/O offer 到更多好處,但可能一直都用緊Air 無比較就無睇得太重「呢方面」升級位,所以個筆直範圍我一開始係對準咗去M3 16+512 Macbook Air

之後都係見筆直批多有鬆動先動搖到自己睇去再貼近筆直嘅機,點都好琴日見到幾位巴打建議,已經即刻cancel 咗原本訂單去訂返15999 個部
大家都唔買ac+
點樣由ipad/iphone同步download左啲歌落返macbook?
嘩refur 16" MBP大貨
好吸引
但都係未落手
M3 air標配16gb要23-30
自訂16GB就11-13就有
其實兩者有冇分別?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞