[Mac撚] 用家/買機集中討論(105) Mac desktop差別對待

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
Off topic 問下
新iPad Pro Magic Keyboard係咪未知幾重
見佢變到Macbook咁樣好似幾正
無講當佢重係好撚重就啱
坦巴新post叫咩名好
話說我磅左屋企18年ipad pro+keyboard 1.16kg

用左咁多年先知咁重…
我覺得佢而家會係iPad輕咗但Keyboard重咗
Overall都係一樣MacBook咁重

雖然我都好間中先拎出街同去旅行用
應該有少少驚喜掛,部機偷輕到個keyboard 應該要跟住偷

舊款好似塞左幾塊鐵片配重
唔好咁大期望好d,如果做到輕好多閪果應該keynote打哂飛機
想問下各位拎出街會用咩mouse
睇過magic mouse 評價麻麻
暫時睇緊anywhere 3 或者trackpad
攻頂但M3 Pro? 姐係36GB嗰隻咋喎
我唔敢講任何Mac機用衣家個套路仲可以好似以前咁樣用到十年,因為太多野焊死晒,就算Mac Pro都係大把野焊
第一次用Mac好似無謂咁大投資住,同埋其實無必要配Studio Display
Amazon Prime有list 13"新嗰隻
2.29 pounds (1039g)
舊嗰隻係
2.44 pounds (1107g)
咪住,Amazon好似係list shipping weight
仆街點解咁難搵,官方唔撚list
https://www.macrumors.com/guide/magic-keyboard/
12.9": 710g
11": 601g
係重撚咗
官方唔講就知有伏
同macbook air差唔多重….
Mon都係好易有問題嘅嘢嚟
我部iPhone 14 Pro呢排發現有啲位一間間,應該係OLED燒咗
iPad Pro 11“ 2018早一排又發燒有啲位開到最光會有光點
所以真係諗清楚係唔係要打爆
如果覺得自己用唔著Pro / Max chip,又點解覺得24GB用得著? 想future proof?
十年八載後就算RAM量無樽頸,CPU GPU同mon等等到時已經會係考古級別;M3 16GB都應該已經夠你做 (其實你無點講用部機做咩,行唔行pro software之類)
我諗你唔急的話不如等一陣先,M4已見街,仲買M3 MacBook係好似投資尾水咁,你仲要想玩幾年
mon你唔揀Studio Display搵第二隻會平好多
當然你想有iMac級別體驗又唔想煩,可以揀嘅
打爆M3 Max我反而覺得無咩野,做野要交貨等等
但低配chip打爆,配24GB RAM唔上唔落,2TB蘋狗又濫收三千,成件事好唔平衡啦吓
佢真係想future proof接近十年我其實會講搵部Mac Studio好過
無mon同電池折舊,加內置SSD壓力無咁大因為可以外置,同埋Max chip起跳RAM量已墊底
配隻普通mon已經好好,配埋Studio Display更加有Mac體驗 (Mac Studio無咪無cam同埋speaker廢,配Studio Display理由係大咗)
冇人部intel macbook air一發熱,個"M"字就打唔到
MBA無用過蝶式keyboard應該無呢種問題架喎
你可能要打開機蓋check吓係咪電池發漲
呢個時候好尷尬
你指買macbook?買refurbished就得
一散熱就冇事
身邊冇工具
好彩mac機有得share keyboard
有得訂未?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞