[Mac撚] 用家/買機集中討論(105) Mac desktop差別對待

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
買部m2 Air 16Gb俾老婆砌Canva,佢滿意
申請Studio m2 Max配Studio Display俾同事,又好滿意

硬係自己未感受到爽成點
唔該巴打,部i5 2020 一時順,一時就lag,長開風扇

上網睇完港台youtube都係覺得MBA 16 gb ram 512 M3 會啱我少少

主要用黎上網/睇youtube片學野,開幾個window咁

例如一個window入面幾個tab就學投資,另一個window就學英文

平時就整下pivot table做少少公司野咁

同埋都想下一部電腦可以用到5年或以上

16gb ram 512 SSD黎講將來幾年都會夠做嗎? 我主要見自己ram方面會用得多啲

而家部i5 2020都係用左3年半,mon左好耐po忍手,都真係頂唔順了
原來有新出全C 頭,正喎
竟然有人同我一樣, 我買新ipad 就係 拎嚟做導航 去旅行租車 覺得個mon太細
其實ipad pro 12.9 加keyboard 真係好鬼重 仲要搵個大袋袋住 不過冇辦法 用過 samsung嘅大mon pad 都唔係嗰回事
試晒4部macbook
果然芒大一吋壓死人

但係15吋mba冇120hz
14吋mbp又睇落細咗啲
16吋係夠大夠順,但係效能過盛,兼太貴太重

大家點睇
15 mba
120hz 係電腦個感覺無手機咁好feel
ipad 應該仲可以apple map+ google map 同時用.
雖然一般都係apple map 好用D, 我都未試過同時開兩個
然後ipad pro個喇叭車用環景有時仲好過車入面個喇叭, 聽落順耳D
我用高德上大6 多 同日本 就GOOGLE MAP
iPad Pro喇叭堅係正
但細機都放喺車用都好大部喎
部macbook一大堆重複相,特登為咗有個photos app 入面嘅duplicate finder 而upgrade個macOS
點知要唔知等幾耐先會完成個finding duplicate step,又無進度條真係火都黎埋
請問有冇人可以推薦下d duplicate finder app? Gemini 2依個app用唔用得過?
你結局都仲係留Photos app / iCloud的話最好都係用番Photos
其他apps要抽出嚟Finder搞
同埋要睇你需要幾仔細,因為有時兩隻file有少少分別但其實係同一張相,例如有少少metadata唔同咗,咁要勁少少嘅software先做到
原來依家可以咁方便,我仲係人手慢慢del
坦巴有無推介邊隻software 做得到
就咁check metadata我會用Lightroom Classic同用某幾個plug-in
如果要視覺上搵相似要用3rd party apps,我好耐無做,唔知最近有無咩用AI嘅會勁咗好多
我嗰隻都到了
嘩屌佢勁重喎
重到唔想擺入袋嗰個級別
so far唔覺個殼熱,不我淨係叉緊iPad Pro同iPhone
應間得閒會試吓隻M3 Max開game chur佢140W嗰時會點,同埋抆插有無重連
無效能同埋120Hz / HDR要求的話,隻15"絕對係sweetspot
我甚至覺得15"個form factor先係Apple laptop個理想完全體
坦巴你呢隻去淘寶買個插蘇係咪兩腳?
咁大watt數用轉插好似唔係幾好?
買條梅花頭啦 跟機係圖果隻 ,我果隻會斷一斷再連返

好撚大隻
無風扇聲其實好屈機 好正
不過只啱我呢啲冇效能要求嘅人
買左隻4k mon
想問macbook air m2點出hidpi
adapter 同條hdmi 線係唔係有要求?
請問有無人知apple education係咪計1/1-31/12?
如果我23年買完macbook而家仲可以再買嗎?
唔該哂

隻牛屎忽係梅花/米奇三腳頭,其實好易配到條線,香港特賣場12蚊
但我自己有超短白線響手所以配到

隻牛試緊,so far結果:
1) C1 C2同C3 C4係各自一對,只要同一對入面有抆插嗰一對就會斷電重連,但另一對無影響
2) C1 C2 單port頂140W,但只要插晒兩面就強制分開各自70W (出面第d牛識得例如100W + 40W咁)
3) C3 C4都一樣邏輯,單max 60W,雙max各30W
4) 插晒四port: M3 Max 16" + M1 iPP12.9" + iP15pm + AW7 全部快叉線,MBP外全部足W而唔太覺隻牛好熱
5) 呢款牛個重量係一個大缺點,完全唔建議拎出拎入,但另一方面佢應該焊同黐到好實淨
6) 但4C,三腳可插英規fuse,似有接地(我部16"無震感),Belkin級別安全系數,就咁睇係一隻好牛,尤其係成手Apple產品又信唔過雜牛嘅人
7) C1 C2無得出100W其實唔難折衷,你可以C1插MBP拎100-140W,C2吉,插其中一隻弱W去MBP type-C port (應該都分到15W)

3rd party type-C牛呢隻應該係第一隻可以放心建議
我一陣返去試下先 thanks坦巴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞