[Mac撚] 用家/買機集中討論(105) Mac desktop差別對待

640 回覆
3 Like 2 Dislike
d 相(即係raw) 本身就係放係 macbook入面, 而個舊雲都係空心既, 即係仲留左係我hd到? 咁我熜左雲碟個陣佢係唔係都係會直接刪左佢? 定係純粹唔會再upload上去?
想將d 航拍片(4gb 一段嘅mp4) 搬去NAS,但試咗好多次都出
"the operation can’t be completed because the item is in use"

不論係copy & paste 定move file 都唔得,明明冇開個file,請問有冇巴打知點解決?

用緊imac m3, sonoma 14.4.1
因為唔小心del左相機sd 卡入面嘅相
爬左文之後,好似話可以用 TestDisk / PhotoRec 去recover
但係咪唔支援mac m1 ?
熄cloud佢應該唔會del走唔存在響cloud嘅相
但我答唔實你因為我唔係咁用我個library
所以你做咩都好最好backup好晒先
應該會用rosetta行
其實有唔少SD卡recovery app用,一隻唔得咪試第二隻
cmd+i get info睇個file嘅permissions係咪有問題 (read-only或你個user無權限)
無問題都唔得的話去disk utility repair個boot volume嘅permissions
同埋其實呢個case似reboot就OK
apple 翻新?花係邊度?
諗咗好耐終於襯住shopback discount買咗部m3 mba 15’ 16/512
最後埋單幾錢?
$12800 加埋啲信用卡回贈就忍唔住
shopback discount係咩一回事?準備入手mba
https://forums.macrumors.com/threads/m4-macs-are-expected-to-launch-in-this-order-starting-later-this-year.2424174/

2024年尾
M4 低配 MBP 14"
M4 iMac 24"

2024年尾至2025年頭
M4 Pro / Max MBP 14" 16"
M4 / M4 Pro mini

2025年春
M4 MBA 13" 15"

2025年中
M4 (Max / Ultra?) Mac Studio

2025下半年
M4 Ultra Mac Pro

M3 Ultra內部測試後有機會被skip一代
Refur 嗰部銀色 26599$ m3 max mbp 16 係咪好抵,我掙扎緊因為唔係黑色
新鮮上架refurb咩款都抵架啦
唔黑咪又係咁用,仲煩少樣野
除非你已有另一部16"唔想撞色分唔撚到邊部打邊部
如果咁嘅話係咪同之前有rumor講會出咗勁chips再出入門嘅講法唔同
之前講出ultra 先
結果都係由低出起
應該冇permission問題,試過好幾個步驟都係唔得
張sd card 係exfat 有幾段錄滿4gb mp4,亦有d 得幾百mb 嘅mp4
1. 直接由sd card 抄上去nas,出file is in use error,只係抄到幾百mb mp4
2. 由sd card 抄入mac,全部都冇問題
3. 由mac 抄入nas,一樣只係大file size 出error
4. 用terminal "mv imac nas",咁又得喎
reboot都幫唔到手
上網睇話個bug 好似已經好耐,要用terminal 抄過去
頂佢咩,imac m3 唔夠一年咁快就上m4
正,m1 mini 年尾換m4
符合budget cycle
我部studio遙遙無期了
4GB其實根本對macOS (APFS)同埋一般NAS行CIFS根本唔係大,所以我本身無覺得關事
你個case我未exactly遇過所以只可以鳩佑: 多數出嗰個"in use" error係個file本身有d事
佢個source係drone app save入去SD卡度,無論exFAT與否或者佢有野寫唔啱寫唔齊?
我留意到你話由卡直去NAS都出同一個意思嘅error姐係似乎唔關macOS事

雖然你已經用terminal move鳩咗佢地不過如果你將會keep住咁樣workflow的確係要去搵原因
你隻NAS應該唔會係行self built TrueNAS?
講漏咗:
你可以響Finder度enable hidden files (shift + cmd + i) 去睇到其實會唔會堆MP4係有某d sidecar / metadata係隱撚藏咗
如果係自己config嘅NAS你應該可以搞SMB settings去veto某d hidden files,有可能係嗰度出事
根據你用terminal 去mv淨係隻mp4係無事,似乎真係咁,因為Finder drag and drop或copy & paste係會帶埋sidecar / metadata過去但mv唔會

另外如果你有任何其他電腦甚至另一隻server你可以試吓SMB去嗰度又有無呢個問題
想問m2 air 翻新機係咪唔會再有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞