[Mac撚] 用家/買機集中討論(105) Mac desktop差別對待

651 回覆
4 Like 2 Dislike
講真邊個會信
一聽就知假 納米離子水咁款

其實真係幾鳩吓
唔排除有人會覺得有用,但唔應該強制同全世界裝晒囉
Smart Actions都係啦
memory leak呢啲重要bugs唔整
新features就不停出但無乜嘢係用得着
佢今次逼到好多人唔再認忍Logitech
起碼我呢度的起心肝幫幾部機鏟咗個driver,因為個用家都完全唔會customize
Mac keyboard本身係MX Keys玩晒但近年開始多競爭,尤其係mechanical KB
mouse就更加
我用舊版無+嘅算
佢唔俾人就咁直接舊版overwrite新版,個installer check完會淨係俾你quit
要先用手動方法全鏟之後先重裝舊版
原來條 link 入面嗰啲舊 version 係假的,刪咗部機本身嗰個 software 重裝完都係會變咗最新版

當我冇講過
總之Logi好毒啦,有意無意
btw有人話可以搵佢專俾enterprise嘅offline版driver去裝,咁就唔會有任何上網功能包括衣家個爛鳩AI
不過問題當然就係差唔多全部smart功能都用唔到,姐係flow同actions嗰d

老老實實今次羅狗堅係趕客
我地呢度堆Master 3都開始甩皮甩骨因為佢用所謂可持續物料
我諗我會開始認真考慮blacklist羅狗
有冇其他牌子滑鼠support mac?
5月終於有發佈會

希望iPad Pro 有份
Mouse Mx master很好用
除佢以外有咩好介紹
利申 做野唔打機
我其實主要用trackball
本身Logi隻MX Ergo係main
但近年手指公開始攰,可能因為轆電話都用手指公
所以我試緊轉去用finger ball,衣家用緊Elecom HUGE
其實我仲會常時有隻mouse standby,Logi G304 (響第二部機set好DPI所以唔裝Mac driver)
同埋當然會有隻Magic trackpad 2,不過多數係左手用

Logi個MX系譜硬件嚟講係算好,除咗軟膠太易解體呢個問題之外
不過佢software真係越做越廢,個Options+又bloat又memory leak
本身太多野要靠網同要開account都已經好煩,衣家仲要搞撚埋on9 AI
我其實最鍾意係佢MX Keys呢條line,個layout真係照足MacBook / Magic KB嗰個咁用開MacBook嘅人就有晒muscle memory
但係最近我都開始玩埋mechnical KB
最慘係唔用佢個 software 又冇得 configure 隻 mouse
Configure 完隻 mouse 再 del 咗個 software 又會冇晒啲 settings

個 Options+ 對我嚟講基本上 configure 完隻 mouse 就冇用
坦巴知唔知有冇mechnical KB,有類似Logi既easy switch功能?
多數有幾個input嘅都有啦
真正問題係唔係咁多款會好似Logi有晒2.4GHz同BT,多數係插USB再多一樣無線
例如Keychron都係要最新Q Max系列先有晒三隻連線方法
(不過只係BT機的話大把都可以)
mechanical KB尤其自組比較大問題係無專用software,要用大路app好多野要config
我部裝咗Win 10 嘅過氣Intel MBP一開返機就見到瀨咗嘢
一開個Option+ 自動更新Load極都Load唔完立即剷咗佢
終於等到
灘到凍晒先話出,仲要自差一個月就WWDC,感覺伏底
我手持M1 12.9” full set成日講無理由換,不過粒電柴柴地個續航力就嚟接受唔到
睇佢會出成點啦
12.9”用落會唔會覺得太大?

落店睇過11”好似都唔錯
我都係M1 12.9 full set
仲要舊年年尾先用AC+加錢換新
感覺上冇乜換新款嘅必要

反而Air如果有12.9而價錢又合理
我會想買俾老豆老母
Gay Cook: 有無搞撚錯
點會唔係買新OLED 12.9” Pro full set自肥
部M1俾老豆老母囉
唔計部機住
個新keyboard同支筆肯定好撚貴
full set唔起
我都係full set 12.9 ipad pro M1
去旅行當係喇叭 同導航
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞