[Mac撚] 用家/買機集中討論(105) Mac desktop差別對待

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
都係用家嘅一種
唔該哂先
原來都係要用photos
不過比想像中快好多。
上網睇人要幾日時間先完成個finding duplicate步驟,可能係我相少得7千幾張,一訓醒就見佢搵哂2千幾張duplicate 出黎。
之後喺研究過程中,一唔小心一野delete哂個photos library,依家先用image capture攞返D相。
我用image capture放D相去macbook嘅picture folder入面,但係photos app 入面又唔見D相,有D頭痛
就黎搞photo backup搞到發癲
明明部電話就有位,喺photos app 入面就死都係restore from iCloud Paused。
想喺iCloud 入面攞番D Full-resolution 相都唔知點攞番,以後都係唔能比錢用iCloud,煩燃到仆街
請問可以點先可以攞番D Full-resolution 相?
試過喺iCloud 入面直接download落黎,又會無哂D metadata
無咗D相片create date嘅話,一download 落黎D 相次序就會亂哂,真係on99
終於有大牌牛接地等咗好耐
去iCloud photo揀download and save original?
不過我唔知咁樣有冇影響到metadata

我呢排都係比iCloud photo煩住
熄咗但中咗bug
宜家開返再熄又要等多30日
你要import/拉啲相去Photos.app先得

Folder同Photo Library係兩樣野
其實我覺得佢個case要小心
佢只係啱啱由cloud度del唔應該無晒,除非手動去鏟垃圾筒如果唔係應該要等30日先會真係成個library無咗
同埋佢究竟原本係完全同緊iCloud sync,定係只係個local library度del? 太多組合
佢個case係應該book天才bar搞,就咁聽佢講佢唔似完全清楚自己做過咩
Applecare+係咪最近先咁廢?

姪女部MacBook未買applecare+但呢幾日到期 我同姪女帶埋部機去apm門市問apple有無得用返學生價買 佢話做唔到 只可以一開始嘅時候買先有折

又問佢地個女仔下個月去澳洲讀書 三年都唔喺香港 去到有無得保 又話未必有 追問佢咩情況有咩情況無 佢話唔知
AC+要用edu價買一向要同一張單先做到

而係咪全球保呢度都係講唔實
因為一般維修係全球有保,但意保嗰part未必,個terms係有地域限制因為佢個性質其實係一張保單
唔敢提係有其他原因既
但唔代表唔係好野
keychron成個package個完成度已經算好高了
外國youtuber都俾唔少like
我用咗幾日已經買多咗隻Q3 Max
其實keychron佢之前中低階嗰堆的確係廢廢地,姐係香港腦場擺出嚟任人試嗰隻(黑藍橙色好似係K系)
甩皮甩骨同埋個手感係偏cheap,加上無線得bluetooth但做得好差
不過Q系用料開始升晒級,Max尾就加埋2.4GHz,封走兩個最大弱點,仲要用埋Gateron switch,作為pre-built俾到咁嘅料我覺得好值
另外佢keycap係Mac掣行先,唔止cmd option而係function row嗰堆icon等等
我有試過其他人嘅Filco同Matias等等,唔覺得Keychron Q Max系相差超大
m4
堅係M4出俾iPad先
恭喜全post巴打榮升苦主
ipad 有得用m4先
手持M3 14”MacBook Pro
啲枱機仲係M2係iMac M3
睇唔明,m4 搭個ipad os 識飛都冇用
隻Pad個色好似係磨砂space black?
仲plan左今年bts買m3 air
新iPad Pro輕好多
M2 M3真係大苦主
又咁講,佢一日未擺落mac,一日都未算既
唔記得左添係唔係照舊無ipad mini
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞