[Mac撚] 用家/買機集中討論(105) Mac desktop差別對待

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
OLED比LCD更怕熱,仲要9-10主core,點講對比M3已經係一大進步

我都明買咗M3,得6-7個月就被割係有幾唔甘心
不過要買M4 iPad pro 都應該等埋下個月WWDC 睇吓新iPad OS 咩料先買;

如果無大進步都係一部高能廢物
M3 MBA苦主留名
m2 mba表示還好
一年半週期
到而家都未用得盡
點會苦

今年內都唔會update啦
起碼要等到下年3月先update lag
早兩日諗住禁部m3 pro
依家都係等下先
一痴玻璃mon貼
咩面都冇用
好想問吓
個納米紋理玻璃 ,有無L用呢
仲有個MAGIC KB真心睇定先, 加左好用但重到呢

13 吋 Wi-Fi + 流動網絡 512GB 標準玻璃 Apple Pencil Pro AppleCare+
又 16000,出親IPADPRO 都係月經題,不自覺地MBA比較
我喺公司就MBA,係屋企就IPAD
Diu
想買MBA而家完全唔知點入手好
可以照買(等優惠)
一來用得Air都唔會用得著啲效能
二來快極都應該出年先有M4 Air
最近想入手又覺得太on9
但等極都唔出真係唔知想點
唔介意出ipad mini pro
要用咪買,唔係成日用唔好買,

身痕有新買新,洗咗錢舒服晒。
iPad Air 重過 iPad Pro?
直上16 MBP
等一年喎
其實我輕度執相用, 仲諗緊係咪air算
輕薄d取代埋初代ipad pro
Apple 介意嘛,iPhone mini都係咁啦,全世界基乎得日本賣得,marginal profit 又低

iPad mini 好耐之前係同iPad Air 同級,但出咗M系之後又多咗變數
不過ipad mini銷量真係差好大?
細細部好方便攞出攞入
有時就係唔想攞部16”行出行入
一個細袋就搞掂ipad mini +遮鎖匙銀包幾方便
mini 呢家入真係唔抵屌 我部5G 版, 好開心.
不過同iphone OLED 就明顯有畫質差異, 但去旅行又係一流
不過學上面巴打咁講,ipad mini就算更新,都唔會大更得去邊
咁iPad就係想俾啲人拆出黎睇片
Laptop 做唔到
所以價錢一樣有啲人都係會揀iPad
前提係iPad做到基本mac野
mini應該銷量唔差,但可能比較多客係機構/商用/工業用
嗰邊佢哋會prefer你最好咩都唔轉,唔追spec
上次換type-C同用Pencil2對mini已經係大更新,Apple個套路似會盡拖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞