[Mac撚] 用家/買機集中討論(105) Mac desktop差別對待

639 回覆
3 Like 2 Dislike
我見到都唔明
最明顯係新出有貨嗰日,16/512 BTO係門市有得pickup,但16/512標配係要等
本身我以為會唔會係因為個35W火牛,不過原來衣家你BTO佢會自動改送埋
我完全諗唔到BTO會有咩分別/問題
今日個藍精靈聲稱標配係一條16gb
自訂就會8+8…喎
唔知佢係咪鳩up

如果唔影響實際用既
其實係咪自訂都冇所謂
絕對係鳩up
M1/M2/M3係必定要有兩塊DRAM先運作到
而且就算行到,一塊16GB都代表bandwidth減半

但㩒完,佢個spec又顯示係跟30W
35W要加去512GB先「送」
衣家係講緊砌16/512的話,姐係$11999嗰個moment,佢會自動送晒10 GPU cores同35W牛,但個delivery係早過標配12日,就算呢度改要70W牛都係一樣期
姐係只係標配要等,完全唔知等咩,亦唔知個內容有咩分別
可能On9係個part number唔同?導致佢哋唔當係同一部機?
都幾肯定係會唔同,因為BTO係一定會改一改個組合,唔會用番標配嗰抽字,就算spec完全一撚樣
或者個盒/包裝又會有少少分別
仲諗緊等定直接落單好
等到標配有嗰時不如出去買
九折起碼
諗起MacBook air 2015 BTO 升 CPU嗰款同 2017 標配同spec
所以就會出現同spec一個part number有貨,一個冇貨
人在外國

本身用緊iPad Pro 12.9 M1 + Mac mini M1 16/256,21年用到而家,已經放哂機準備買新

想轉返部laptop,本身想用EDU pricing 買部M3 MBA 15 16/256 around $12600HKD

點知比我上二手網站超低價好好彩買咗部M2 Pro MBP16 32/512 around $14700HKD,Battery cycle 10,基本上同全新一樣,我嗰度全新賣緊around $23800HKD

諗緊Keep定放好,因為MBP16太重,同我自己只係上下網用咁,肯定唔會做demanding task用得啲效能

加上而家M3可以連2個external就少個原因上Pro chips

放既話買返MBA 15仲有錢淨,大概7 8千HKD咁

但keep既話就可能用幾年都可以原價$12650咁放返出去都得

First world problem點揀好?
15"同16"對比係輕,但佢地兩者同出面LG Gram嗰一類比較其實係一齊重
所以睇你究竟有幾value portability

我覺得你既然已有部機響手咪用吓先,或者會慣咗唔想轉
而如果真係要轉不如等六月左右Apple會有Back To School promo,edu pricing再加gift card / AirPods
點解safari個加入書籤會閂咗個safari
唔好意思呢個唔啱主題
想問吓坦巴/其他巴打知唔知點樣喺iPad嘅Apple Map開語音導航?

我手上嘅iPad全部都冇呢個option
但iPhone就有
官網都話iPad係有

最開始講嘅音訊按鈕我都係見唔到
係咪我做錯咗setting所以冇咗?

https://support.apple.com/zh-hk/guide/ipad/ipad9f2ddd22/ipados
而家買macbook pro,唔知過一兩年出oled再改設計會唔會後悔
想問一問有冇網可以睇返翻新機嘅價錢?
M2 16吋 想睇吓幾錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞