[Mac撚] 用家/買機集中討論(105) Mac desktop差別對待

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
呀,明你地講咩啦
希望之後iphone 都有散熱
有無線充電 logo 加唔到銅了
真係唔知要等到何年何月
要等到幾時 m3mba先啱啱出咗一個月多啲
返校季即換m4上陣
根據呢個post 414樓我貼Gurman個鳩估timeline
佢話要2025春13” 15”先更去M4
例牌11月
我再貼喇
https://forums.macrumors.com/threads/m4-macs-are-expected-to-launch-in-this-order-starting-later-this-year.2424174/

2024年尾
M4 低配 MBP 14"
M4 iMac 24"

2024年尾至2025年頭
M4 Pro / Max MBP 14" 16"
M4 / M4 Pro mini

2025年春
M4 MBA 13" 15"

2025年中
M4 (Max / Ultra?) Mac Studio

2025下半年
M4 Ultra Mac Pro

M3 Ultra內部測試後有機會被skip一代
宜家1516緊m3定m2 mba
iPad幾時先可以打直一上一下咁split screen

題外話 琴晚寶馬都出咗新M4…CS

https://youtu.be/YEfD2V6RCRM?si=CcC7wka3Iu9YVh2b
即係話當ipad 256起跳,macbook又會再次比得一粒256
請問有無人知過左保養期iMac 24" 應該係個mon 壞左, 下半個mon有橫線, 拎返apple整大約要幾錢? 太貴就唔想抬黎抬去
到時要祈禱佛心基曲可以512GB起跳,之後可以叫春皇恩浩蕩
基曲: macbook 8+256已足夠
我想佢12GB ram 起跳多d
iPad pro 1tb下m4會少個性能核心
7千幾買部ipad,apple都要搞呢樣嘢
8GB Ram + 1 P core
真係on9架喎
咁計其實會唔會m2 ipad pro性價比高好撚多
如果要嚟當畫紙,13吋攻上1TB加那塊玻璃可能係需要

如果只係remote desktop當公司機,基本上現在任何一部M系iPad Pro都勝任有餘
我真係再以相近Spec比教
13" iPad Pro / 1TB / 16GB Ram / + KeyBoard
$17,998

MacBook Pro
14" MacBook Pro / 8CPU / 10GPU / 加到1TB 16GB Ram
$15,999

真係要用嚟做野嘅都應該唔洗點諗
Nano會增加磨蝕筆尖
而且d色有影響(我就覺得分別不大)
所以應該諗緊11定13,cpu未必影響畫畫,不過ram就可能影響圖層8gb應該夠用掛
利申:另一半要買,畫畫撚
畫畫撚所以睇ipad
呢個時候買返iPad mini 6 好似唔抵屌?
M5吧,M4 iPad 仲係8GB
我覺得等埋九月先

都等咗三年,咁啫係唔急,唔急不如等埋佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞