[Mac撚] 用家/買機集中討論(105) Mac desktop差別對待

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
等m4 ai 定 而家買好
咁講得即係唔急用啦
理得佢m幾,等到真係要用先買
因為當你想買時又要諗買唔買pro,買幾多ram
Gay Cook: 下星期俾M4你買囉 (不過iPad嚟)
等緊Shopback 5% 回贈加埋信用卡5% back to school 完全唔急
坦巴,想問下你入左隻belkin 200W未
啱啱淘咗,未到
你想知咩?
最主要都係個發熱量
睇下控制 好唔好過magic pro 200w
唔知點解部macbook pro
一路以嚟通常訓醒打開個mon係會難開少少
要大力少少開,因為會有痴住鍵盤既感覺

今朝直情見到有鍵盤印喺個螢幕上面
要用水抹走佢
大家部機會唔會咁樣?
難開係條黑軟膠邊開始甩/溶,佢痴實咗你咪要大力先開到
近年MacBook係咁,尤其係有用過酒精抹mon/機身而有hi過去條膠邊係會加速佢老化

而掣印去玻璃唔suppose發生
除非你擺部機入袋而經常受壓
或者你真係留好多油喺掣帽
咁大劑
翻新機嚟
兩個星期左右
再觀察多一排先
咁可能佢摺埋好耐
我覺得膠邊老化係似電池損耗,係必然折損避免唔到
而2021後佢好似改咗用料,唔似2012 retina同2016 touchbar呢兩代嗰條老化咗會硬化同會散
衣家嗰隻最差情況都只係黐立立
插滿會唔會斷電重新握手
剛剛入手 16吋 m3 max 頂配版
好撚爽
你要做咩需要用到m3 max 128gb ram
啱啱到手
師兄分享吓點用

利申:心動咗半年
ram 無打爆
只係無閹割版m3 max
剪片 執相
攜帶方便 + 靚mon 好重要
官頂48Gb ram
有冇再改config呢,我Adobe平面野多想參考下
多謝之前幾位巴打建議,見呢幾日又咁多人share 最後買咗邊部
最後公司budget 揀咗15999 部M3 Pro MacBook Pro 14
但都係心思思有部portable 嘅option, 私底下走咗部M1 Air 自己錢入咗部base model M3 Air 最後都祝大家買到心儀機
2D嘢唔suppose勁chur,除非你係狂用新neural功能,illustrator有勁多paths,InDD砌勁多圖書版,PS做超繁複同埋16bit巨file等等
最大樽頸通常係RAM量
心動不如行動
我而家左手16” intel i9 mbp,右手 16” m3max base model
上星期開個Lightroom import d 相嗰下真係好感動
我公司屋企長用iMac 27"

怕m3 16" real estate细左
又心思思想加studio display
一闊三大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞