[Mac撚] 用家/買機集中討論(105) Mac desktop差別對待

639 回覆
3 Like 2 Dislike
15air 個mon 又冇120hz
再加少少14吋,但個mon又細好多
再加少少上16吋pro又超budget
又唔想買三手科技翻新m1 pro16吋 清咁舊既貨,
加上舊機買apple care又好似好蝕,同新機款同一個價嚟保障舊款機。。。
而m1 macos支援又少咗兩年
結果我追咗兩年post就諗足兩年,始終冇入手
由頭到尾得個睇字
咁又係
出咗都成四個月,搵食或者業餘想改善QOL day 1就買,我當日都係咁諗
不過有時想睇定d reviews先落手,等吓等吓都一兩個月,嗰個套路就不如等埋refurb唔爭在嗰一陣
蘋果刀法同N卡一樣
就係咁pk
code佬其實15"係fit
只係如果spec起佢就開始唔抵
至於係咪無咗Air意思,你將佢同16"比就知係有意思
我次次拎起同事部15"嚟撚都有嗰種劃時代感覺,點解做到咁薄但個結構都咁硬
感覺上全條MacBook lineup係15"最用得著Apple嘅engineering
如果而家完全冇機用 買新機air M2定M3好 平時淨係文書用途
36gb ram夠唔夠做?
我想請教下我用iPhone裝VNC 連唔好似以下咁可以點解決.
買華碩唔係問題不過你一攞去維修就一定屌老母嘅
你想連番去Mac定咩?
用死IP唔用domain name試吓先?
用部電話連Mac, 上網教就係Mac sharing 度搵個IP出來,用,再paste落部電話app度, 人地成功左,我跟足就出現左上面情況.

第二句唔明咩意思
等緊iPad Mini
今年得pro
air 都有機會
mini 可死心 乜消息都無流出
個error寫佢resolve唔到domain name個意思係,例如你俾個server address係example.com,但佢搵DNS record對唔到個真IP出嚟所以唔知應該連去邊
但你已經用緊真IP所以個error係唔make sense的

你或者起碼試用其他VNC client
RealVNC或甚至Jump Desktop
搞掂左,原來係部Mac 裝埋realvnc login 左就連到,多謝你解答.
真係即刻賣晒
呢一分鐘鐵證如山
公廁銀色真係無人屌
屎坑黑色真係買撚晒
得番啲銀色

雖然我買親mac都只會買銀色
深色驚花/甩油唔靚
我部黑色個HDMI port,應該試過可能三幾次要摸黑鳩插,就唔知幾時開始甩晒漆
雖然我唔太care,不過可以想像其他有強迫症嘅用家會想死
仲有,其實今代個keyboard真係好快磨滑,我左面cmd已經成個手指印光晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞