[Mac撚] 用家/買機集中討論(105) Mac desktop差別對待

640 回覆
3 Like 2 Dislike
或者應該show成個range?
幾年前呢個表一開始,Mac Pro以外全部機都仲講緊最多16GB,所以上限係有用過其他野
衣家的確係掉轉
都可以既
起碼可以紅撚左啲8gb ram佢
最頂有幾多相對冇咁重要
那有錢升咁多咩
LM
除非舖頭trade 換gift card 再上網買
坦克巴
據你估計, 上2TB 同1TB 既讀寫速度會差幾多?
想問下trade in 完既gift card 有無限期?使用時有無咩限制?
限期就冇 但試過出新iphone會唔比用gift card check out
mac 就應該冇問題啦
又話3月尾
係咪要等到6月wwdc
現在冇消息日期消息,相信6月機會比較大了
同埋BTS期內門市唔收gift card
不過上面個case唔關事,用響refurb store同edu無重疊
坦克巴
據你估計, 上2TB 同1TB 既讀寫速度會差幾多?
Apple已死
部Refurb M3 Max到依家都仲喺度
有八NAND嘅款會多一兩千MB/s
得兩NAND如Air係無分別
所以16吋 M3 Pro 同 M3 Max 打到上2TB開始就會用盡8NAND?
M3 Pro得四NAND位,1去2TB應該無分別
M3 Max我有見過測速係去到8000,應該係用晒八粒256GB
其實四或以上就算再快都開始有diminishing return
睇黎我一直誤會左
其實袋底係咩意思
Base model
thx
我都覺得好出奇
係咪因為隻色唔係新屎坑黑色

如果我唔係day 1已咬M3 Max,佢咁嘅價我實衝
點解袋底新屎坑色m3 pro refurbished 仲有貨嫁就嚟忍唔住買
根據以往refurb套路,呢d風涼話講完幾日,之後就會餓夠幾個月無貨有第二班友出嚟呻
好似前日有人嫌隻16GB MBA太勁唔買,轉頭就無晒,然後就無然後
多數有效能需求而買/升級掛
呢啲本身有job/task喺手一出買咗啦 根本唔會等

又唔再好似m1 max啱啱出個陣
咁多人為個新鮮感而登頂
就算有追新款嘅人
好似你咁講 會等埋隻黑色
打Code諗緊買air 13 定 15
出街望過13個mon好似好細咁 細過intel macbook pro 13
15睇多啲野 但好似無咗air個意思
買pro又重
仲要你咁講
不過覺得好似大芒mba啱自己平時日常工作多啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞