[Mac撚] 用家/買機集中討論(105) Mac desktop差別對待

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
Apple 半年換U又唔係未試過既
唔合理嗰點係iPad Pro其實係最唔需要新chip嗰部產品嚟
俾佢先行用新chip係同台積電供應速度同埋良率兩個已知問題對沖
除非N3E已經run得好順
之前好似話過改用n3e降成本
隨時WWDC 有埋m4 Mac mini
如果咁,M3 Air會好撚慘,仲短命過M2Pro M2 Max 14" 16"
我估ai 起點就係m4
所以pro 先一黎就m4
屌呀,又要換機?
用緊ipad pro?
等年尾先算啦
下個月一定唔會發表埋ai
一定等埋iphone 16先
傳緊下年先會air 更新上M4
真係咁嘅話M2 Air都唔係好苦主姐
起碼食咗新design
但根據M3 MBA出嗰時個宣傳,Apple已經準備好全力鳩吹AI乜AI物
今個WWDC應該會著墨
而我又覺得粒M4響NPU方面未必會咁快有突破,因為chip design要用好多年
反而係OS同framework嗰面係要做多d野,咁WWDC suppose就係公布呢d
so far M系同A系chip個neural engine都係有少少under utilized,連Apple自家apps都唔係咁多功能有用到
明知取代粒chip已存在只係蘋狗唔出俾你,都一樣係苦主只不過係delay嗰隻
你睇吓呢一分鐘如果買M2 Max Studio就望撚住部M3 Max 14" 16"
或者買M2 / M2 Pro mini都係望住堆laptop
成件事好鳩的
可能只係NPU勁少少
其他唔變
等緊佢袋底16GB

(12GB都收貨
買左mac mini,想問大家有冇靚Mon推介?
因為唔想成$12000買個studio display,覺得又唔係太特別
有啲期待M4 device會唔會內置LLM model
儲存空間入面既文件寫住用咗92GB
但再撳入去檔案瀏覽器再睇哂全部電腦既file加哂都冇92GB

有冇人試過?點樣可以free返啲空間?
唔夠位update唔到macOS

仲要大過本身個drive 係咪bug咗
上16GB同時底價加兩百
1 x [4月優惠]AMD 7800X 3D + MSI B650I EDGE WIFI ITX + Corsair Corsair VENGEANCE® RGB 32GB DDR5 6000MHz C36 (只限砌機)
價錢:$4,999

1 x [4月優惠]Kingston KC3000 Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,099

1 x [4月優惠] (現貨) Colorful iGame Geforce RTX 4080 SUPER Loong Edition OC 16GB-V GDDR6X 龍年限量版
價錢:$8,999

1 x Cooler Master MasterBox NR200P MAX Mini-ITX
價錢:$2,760

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $17,937

隨手督左呢幾個 想問有無問題或者可以升級改善嘅地方??
有無野可以調整下平多少少
on9覆錯post sorry
係時候加ram啦
咁多年仲8gb
之前有條graph係紀錄Apple產品ram量
咁多年來一路倍升
去到添曲上任之後flat line咗
原來唔加Ram啲客仲個個最少送200USD俾公司
咁仲加嚟做乜
香港會唔會仲有地方搵到m2 MacBook Pro 16+256官網啲翻新機得8+256又唔加得ram
講漏左 想要13”
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞