[Mac撚] 用家/買機集中討論(105) Mac desktop差別對待

642 回覆
3 Like 2 Dislike
部12吋 ipad pro m1
到而家都好精神 ,勁順,好夠用

就算屎忽痕想換新機都完全冇藉口
無人有呢個問題咩
6199 64gb 12.9吋要唔要
256gb要8000起跳

我屌!用左一個唔夠
我諗好多人(包括我)都索性用Yahoo KeyKey算
OV其實咁多年on and off每個macOS version點都會有少少問題
Yahoo一日仲work我都費事轉
你會唔會chok過個校? 自從touchbar嗰代個flexgate問題之後,Apple響flex cable個設計已經留得幾鬆動
個畫咁咁樣好明顯係條排線死死地
之前一直係屋企駁moon用,今日先拎出街,打開先知出事,冇撞冇碰過
咁你好彩或唔好彩,部野有暗病但應該可以免費整
事關平時如果部機殘,mon校嗰度有撞擊痕跡的話,天才係可以屈你人為撞壞
真係唔好彩,用咁耐apple野都未試過
我買左apple care,如果到時佢真係屈我人為撞壞
係唔係俾799就得
8G 剪422
咁新款又無外傷都幾難賴
放心整啦
咩codec呀
老老豆豆底配機要剪得順我諗最起碼要用FCPX同要ProRes workflow / proxy
唔撚係我呀

我唔撚識用袋底機剪片
你回撚咗人,我用你個回覆去回佢,一串討論咁樣,係咪咁難理解
定係你expect開其他人skip你個回覆因為本身都block咗你
Pr,袋底8GB,fanless Air,你仲想點
H.264 suppose會用粒M2個ProRes engine所以activity monitor係睇唔到metering
不過我估係有少少問題,無理由跪晒響度
anyway我近年無剪片唔清楚
Yahoo keykey 係唔係呢個網download最新?
https://github.com/zonble/ykk_installer/releases
係,個github係拆pack條友upload的
呢度有解說:
https://free.com.tw/yahoo-keykey-installer-64-bit/?amp
以前呢度個post會置頂app list有貼上面條link,但近年懶搞所以無再擺
用media encoder create proxies 再返PR剪

早排先用完M1 急住改野比人剪4V3A tracks 4K30 422 H264 slog 有primary 同secondary Color grading 加少量effect preset都剪到,但記得要rend完先好output 就得,8GB ram 都係咁用
Air又放左一堆出黎, 應該好快又無哂
大部份係標配,15"個價好唔過出面貨尾,係13"好d
不過嗰隻16GB 1TB 15"係幾吸引n
轉左keychron K3好耐了
真心好用
本來用logi master 3
而家諗緊轉埋keychron mouse
(keychron全部product唔洗裝driver即插即用)
m3 air vs m1 pro MB pro
兩部點揀好 主要返工文書嘢 依家用緊部舊MB 2017 dual core 慢到傻
硬件嘢唔計U M1 pro好似好好多咁

我啱啱見Keychron淘佬做折先買咗set Q1 Max同Q0 Max,等緊ship
mouse我覺得強國野仲係未成氣候,唔知點解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞