[Mac撚] 用家/買機集中討論(105) Mac desktop差別對待

639 回覆
3 Like 2 Dislike
具體情況唔係完全唔work
不過short answer係唔撚好搞...

Apple Silicon高效續航其實都唔會好過Win laptop + N卡
我如果響部16" M3 Max度開RE4 remake爆settings,唔插火牛開埋high power mode玩唔到兩三個鐘
AS MBP個真正優勢係當你唔係100%狂chur嗰時,idle同低用量會用幾粒好高效率嘅E-core,所以續航力其實係響呢度偷番嚟
M4聲稱ai focused
俾多啲neural engine你但照樣8gb ram
傳到好撚勁咁 搞到我買M3 Max前夕心大心細
仲傳係今年底
但又通常係下年頭
但咁樣自己打沉自己隻m3 好咩
可能max先有,咁咪唔影響其他銷售
以前Intel年代 一年一次甚至二次refresh帶來個遺棄感都冇呢家M系換代咁強
我又唔太擔心
M系算係站穩咗陣腳
唔洗再搏殺
Apple嘅處理手法只會年年加少少就收工
所謂AI focused唔方會多好多
除非下半年啲AI真係發展得好勁收哂Apple皮
我成手都係M1 M1 pro 應該都係等佢有突破先再升級
講緊Intel 轉M1 呢種幅度先會換
咁睇怕要等到M10
依家最想睇係x elite搞成點
我對intel仲係有啲戒心
其實以M1 M2 M3個套路去睇,Apple Silicon係用緊一個tick-tock cycle
十世之前Intel都係咁,又或者可以講初初幾代iPhone都係,先出一個base,用呢個基礎「完善」之後出多一次S版,再下代又loop番呢一pair
而其實M3代用N3B,M4代用N3E呢點已通天,台積電schedule上將會2025年落去2nm又係
所以可以預計M3去M4個改進會好有限,著墨去Neural Engine (AI)都應該係因為CPU GPU方面無點跳
我十一月嗰時見到M3 Max由M2 Max個跳躍可觀,甚至直逼M1 Ultra / M2 Ultra,再加上Apple似乎急出個timing所以判斷係當時應該即買M3 Max早買早用,連等幾個月refurb都唔好,因為M4代似會係一年就出到,衣家Gurman單料都係咁講
Refurb - Apple Store Hong-Kong - All
翻新產品 14 吋 MacBook Pro Apple M3 晶片配備 8 核心 CPU 及 10 核心 GPU - 銀色 - FR7K3ZP/A - HK$12,299.00 (https://refurb-tracker.com/url/890699)

翻新產品 14 吋 MacBook Pro Apple M3 晶片配備 8 核心 CPU 及 10 核心 GPU - 銀色
– FR7K3ZP/A (https://refurb-tracker.com/url/890699)

HK$12,299.00

原於 2023 年 10 月推出
14.2 吋 (對角線) Liquid Retina XDR 顯示器;3024 x 1964 標準解像度,254 ppi
8GB 統一記憶體
1TB SSD
Touch ID
1080p FaceTime HD 相機
兩個 Thunderbolt 4 (USB-C) 連接埠
最近劃花左mon
有apple care + 係唔係都要比少少錢

有冇咩mon貼介紹
MAC 要玩AI肯定要12 /16GB RAM 起步了
本來想買m3 pro 而家傳m4 AI 就不了
新手未試過用macbook
黎緊打算入手m3 pro 14吋
想問下係未依家直接買官翻機最抵玩
唔等用就真係幾時都得
不過蘋果出第一代啲嘢通常都GAP GAP地
好似嗰啲乜Q神經元咁
都唔知有咩application 實際用到
其實我現階對於啲廠sell AI呢樣嘢仲係冇咩feel
唔係話AI冇用
而係唔明點解AI呢樣嘢出現咗咁耐
晨早大把application都有呢樣嘢
點解要2023年先突然煲到咁大
M1 ProRes engine
M3 Ray Tracing
同埋第時M4 Neural Engine
全部都係好多人以為自己有用但其實完全唔用
結局根本俾部M1 Air佢都係一樣
因為IT界開始去雲端化
前幾年過度雲化搞到太多services同data無必要地上晒去,製造太多bottleneck之後再加埋近年不穩因素所以on device / local起碼唔會好似似之前咁樣半放棄態度
Apple因為佢本身(扮)保護私隱,加上佢cloud係廢底,所以產品策略一向係on device搞晒包括AI
衣家食正個勢佢就開始吹埋一份,但其實本身M系以至A系chip晨早已經係咁做
https://www.youtube.com/watch?v=uRxkxyu7ves
兩日前Max Tech執口水+鳩吹條片講Mac Studio
大概係預Apple skip M3 Ultra,直接用N3E整M4 Ultra俾Studio / Mac Pro用,而且唔用fusion黐埋兩粒Max
夾埋Gurman今日嘅M4 timing料,好可能下轉真係會掉轉先出貴Ultra / Max / Pro,之後先出base line M4
desktop真係賣得咁差咩?成日要有排都唔出,直接skip一代
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞