[Mac撚] 用家/買機集中討論(105) Mac desktop差別對待

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
你都岩
咁部mini 4 再用多排先
MacBook嗰邊:
8GB ram上16GB (+$1500)
512GB SSD上1TB (+$1500)
Total +$3000

iPad Pro嗰邊:
8GB ram上16GB
512GB SSD上1TB
加多1P
Total +$3200

其實條數差唔多
比著我會平平地收部二手用先 其實無人知係咪9月或年尾update
兩個情況:
1. 真係啱用咪賣返mini 6 出去/比屋企人 中間差價當係租機
2.下代update 可能淨係換chip、筆無變、仲係有jelly mon, etc. 你唔覺得吸引咪唔換新機用返mini 6囉

其實你都係想試新午餐肉design 姐
Mini 6一出就買真係贏到開巷
我宜家就係照買咗
但支筆好kick
我覺得佢有機會會橫擺前cam再換筆
搞到宜家買筆好似比宜家買mini更唔理想咁
前置Cam睇你有幾重視,係咪真係攞Mini嚟同人做conference call
至於支筆會唔會跟住update,好多用嚟畫畫搵食嘅人用返最普通嗰支Apple Pencil都冇話畫唔到嘢 雖然係多咗好多short Key,但係iPadOS個UI 嚟講用手勢都可以取代到

一句到尾,買得iPad mini 嘅人係咪諗清楚會攞嚟jot notes同畫嘢,我經驗就見九成嘅人都係買來打機睇片上網多
補充返:
如果真係以iPad mini 受眾群同價格定位黎講,除咗下代換上A17/18 chip 同前者cam 打橫放之外,Apple 唔下放Apple Pencil Pro、唔會改mini LED、繼續無120hz 都好正常
留名到時bin 我c
佢轉款我好大機會會買

宜家睇嚟橫擺前cam同支新筆應該係combo
所以我先咁介意宜家買完支筆可能半年後換機又唔用得

佢有冇mini LED 120Hz我都唔介意㗎
https://youtu.be/rP2gfQds328?si=mYJzVwFnggijtCvv&t=236
照佢咁講,M3良率差啲,應該快啲停
人生最後悔係買咗ipad pro 12.9, 當年貪佢嗰mini led, 其實早知當日就買MacBook pro 算

加陣有MacBook pro 真係勁少用部ipad
大家點睇依家出住M2 Mac mini等M4 lineedu 價袋底$3799應該都幾抵玩?本身諗住出部high spec既macbook pro長用future proof啲,依家先出好似清舊貨咁我知袋底mini同mb pro冇得比但急住要用電腦冇計
M2咪仲舊
你急用仲邊有條件等
下個月wwdc大唔大機會會有M4 macbook?
我直頭係冇電腦喺手想搵部頂住先所以想粗粗地用住m2 mini等M4 mb
唔會隔咁短時間咁倒米啦?
情況同你完全一樣
怕就怕佢下個月wwdc會出新m4 mac 系列
如果年底出到時二手放出去都係蝕幾舊,可以接受
到時再買部spec 好啲既長用
呢代iPad Pro 似係驗證下代Macbook 系列既新feature

M4
OLED + nano texture
偷薄工藝
想請教下大家點睇如果依家買M2 iPad Pro,事關有部iPad air 4想升級,有Magic Keyboard 同Pencil 2 ,見到新iPad Pro 又唔支援,新iPad Air又同2022版Pro差唔多spec。
要upgrade 有新買新,呢代大 revamp d accessories 起碼要用5年,特別係枝筆

除非你肯定呢4-5 年唔換新機,如果唔係你點都要面對 replace 晒所有 accessories 呢個問題
好似有啲料到😂
終於買左air m3 512 +16
M chip跑分一向唔會令人失望
問題只係個iPadOS
唔好future proof喇
特別係mac mini
你買一部pro都等於你買三四部mini
如果你係可以用到desktop又唔太需求效能,袋底mini冇得輸
說好的macos lite 究竟幾時先有
等緊佢今年WWDC
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞