[Mac撚] 用家/買機集中討論(105) Mac desktop差別對待

639 回覆
3 Like 2 Dislike
所以衣家咪吹緊會調整Ultra先,Max Pro打後,base墊底
一開波整M1嗰時可能怕會炒所以先由低做起,衣家chip lineup個套路開始成熟咪或者可以掉轉
base chip可以拖甚至可以skip成個process cycle

x86響network infra嗰面可取過ARM或其他,原因唔係因為x86好,而係嗰個space其他對手廢
睇咗兩年終於忍唔住買咗翻新 16macbook pro
有咩唔明再請教大家
我都睇左幾年,可摸耳分享下點樣破戒?
唔忍多幾年
18 512
今年我呢一種降班Mac Uber真係正
先發現買咗兩部加咗RAM 嘅MacBook Air 竟然完全夠用 (同老婆一齊開心使用中)
基本用,真係完全冇問題,系統順暢啲最正電又夠用。

已經冇懸念,再諗要買MacBook Pro ,不過事隔幾年,今次如果有iPad Pro出 即管再用多次
對上嘅經驗真係太重,希望今次會輕啲

MacBook Air已經成為我嘅桌面電腦,長期駁隻49吋螢幕
iPad Pro就出街用囉
純粹屎忽痕,同埋本身係用大電視連pc做Mon

想買部細mon啲做副Mon
有時用電視有啲野比較難睇
你地有冇試過部機插落mon度用,由個mon供電,冇用一段時間進入營幕保護程式,但係睡眠唔到,之後機身發熱,再喚醒入唔到system,個mon花哂,要reboot先冇事?
之後發現個mon轉軸位有摩擦聲
想問一下
我買 翻新 16pro $16999 + apple care $2999

收$19998好合理
但點解信用卡會扣多次$2999

一黎就出m4 ultra
我都係咁
但佢出咗貨條數就會得返機價個條架啦
M3 都多左AV1
Apple係咁,會改返
無錯AV1 decoder呢一環可能係唯一一個Apple Silicon出後對普通用家最有改進嗰個位
比軟解相爭成十倍效率都有
你不如起碼關咗唔用screen saver,就咁叫佢display off 睇吓係咪一樣
其實唔係插OLED或者古董CRT的話個營幕做咩要播嘢保護
我都等緊,希望佢出Mini

M1,M2 都用緊. M1 base model 開始lag
啱啱收到部機
滿心歡喜開盒
點知。。。。
部機有花既
而家搞到唔知換唔換好
星期日都會送架咩
我見預計送貨係會skip星期日
可能1999 但想問下咁多位大師
買左部macbook 用左幾個月, 呢排電話唔夠位, 跟住就icloud up左做2tb, 跟住部macbook 就係咁彈出黎叫我up曬部機d野上icloud, 有次唔小心禁左yes之後都冇咩留意, 呢排諗住去旅行拎埋部macbook 放相, 想睇部macbook個hd剩返幾多位, 但佢keep住show 我機個1tb hd用曬, 其實我可以點睇返部macbook 既hd剩係剩返幾多位夠唔夠比我每日放相
簡單講,一開始個大數係試你張卡碌唔碌到19998

所以hold你limit

然後再分開扣兩樣嘢嘅錢,然後放返你啲limit

所以中間有段短時間係2倍額係Apple度

所以有啲本身額唔夠嘅卡會卡住係呢個位
macOS開咗iCloud Drive的話個desktop同documents folder係會同iCloud同步
但你要再關埋optimize storage佢先會download晒落Mac

另外個Photos library係咪同iCloud完全同步,同埋又有無optimize,個setting都係同iCloud Drive settings分開

你去System Settings > Apple ID (最頂自己頭像)> iCloud
上面條bar會show你響佢server個2TB plan佔幾多
bar下面Optimize Mac Storage有個開關
之後下面click iCloud Drive,入去,開關Desktop & Documents folder個setting響度

你最好做任何改動前手動backup好晒d嘢先
icloud 條bar show仲有1.8tb 可以用,
但係我唔明icloud 個photos library剩係計我iphone入面既相定係連我macbook入面d raw都會計左? 我 macbook本身放自己相機相d raw檔既file 全部都有舊雲係file 名個行

即係我剩係想show返macbook hd入面d野既話, 我熜左icloud 雲碟再揀保留副本就可以?
有cloud icon但空心姐係隻RAW係有擺咗上雲但未download去部Mac
但你話係你響Mac度入嘅RAW嚟?

Photos自己個setting有剔optimize的話,係應該將成個library上晒雲而只留一部份新或常用相
由於有幾個唔同settings組合所以好難答你「唔明點計」個問題
但根據佢只用200GB好似姐係無計你自己入嘅RAW?

熄Cloud一般suppose只會offload iPhone相(或其他iPad iDevice影上iCloud嘅相)
如果你以前無響其他Mac有up過相上Cloud,無錯咁係可以淨留自己入HD嘅相
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞