[Mac撚] 用家/買機集中討論(105) Mac desktop差別對待

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
想問駁左滑鼠 係咪唔可以好似windows咁撳滑鼠兩粒掣中間粒滾輪黎拉上拉下頁面?
試左兩隻滑鼠都唔得
今年都唔出既話, 真係話之你用核能發電
如果個所謂macOS lite今年WWDC出到,佢隻iPad就唔會自己搞一個event會留去WWDC一齊講
所以我覺得下年先有(如果真係有)
同埋roadmap入面,2027先出嗰部摺pad hybrid先真係好需要咁嘅OS
你講緊scroll drag? 㩒咗之後可以就咁用隻mouse推上推下去scroll
macOS無呢個功能
但你可以裝3rd party apps去做到
有冇app推介 冇得scroll好唔方便
不過佢呢個case換著係我都會考慮iPad Pro M2
因為佢隻Air4雖然已係午餐肉同type-C,但粒chip仲係A系,無120Hz無四speaker等等,所以換iPad Pro個升級感係仲有的
而隻MKB同筆無穿無爛,換新又唔係需要新功能係好浪費
11" Pro係得一個問題就係佢未用miniLED,如果佢唔care咁我會同意佢應該去搵隻M2 Pro,不過前題係要搵到好平
點解變咗討論ipad而家run到MacOS咩?
都好相關嘅
粒M4好影響Mac呢面點出
另外iPad行唔行到macOS,或者iPadOS食完屎未,都係影響買Mac用Mac個planning
m1各線mac 算係笑到最後
unwire講袋底ipad pro 粒假m4仲衰過真m3

https://unwire.hk/2024/05/09/new-ipad-pro-2/notebook/tablet-notebook/
係 layman 或者 marketing 角度,都出左 M4,仲買 M3 甚至 M2 (既 Pro/Studio) 咪好 on9?
所以而家多數都會係 WWDC 宣佈出 M4 既 Studio 同 Mac Pro
Macbook Pro 就照原定 schedule 係十月出 M4
上apple 官網買部翻新M1 11 吋ipad pro 好過,計落仲抵過最新ipad air

新ipad air 好似減咗價其實根本係配件度呃你錢,要逼你買支新筆,支普通typc c 仲廢過第二代pencil, 即係要買完用唔著既pencil pro, 配粒用唔著既M2 air
本身預佢年頭出m3 Mac mini,點知冇影 等緊m4 Mac mini
M1 iPad Pro 11 & m1 mba
有冇巴打用緊m1 air 磁吸防窺貼,
手頭有一張雜牌既會合唔埋個蓋
(冇裝case冇鍵盤垃圾膠)
Apple store賣緊個張係咪可以合得埋個蓋?
有冇其他款好介紹,Thank you
今代用唔返Apple pencil 2原因應該係因為改咗鏡頭位,變咗支筆叉電位唔係正中間

反而usb-c嗰支原本就用唔同方式連接

啫係話用開代用筆嘅可以繼續代用
Macbook pro 16in M2 pro 2023 可唔可以出街搵人加ram?? 得16GB ram唔太夠
唔得
唔知少1粒大核會唔會慳電啲
會,但P-Core多數時間都idle,平時個分別應該量度唔到咁細
我諗問題係ipados 係咪真係用得盡咁多粒p core
你好似官方demo咁攞黎拍production片multicam
或者畫下autocad
咪用到囉
唔該哂噤詳細嘅解答先
為咗試photos.app 個dupicate功能而upgrade 咗sonoma 14.4.1,昨日先發現用唔到之前用開果兩隻external HDDs,約咗聽日去天才巴,搞完依個問題先再可以再處埋相嘅backup,唔係的話連可以放相嘅HDDs都用唔到
你夠膽咪上大陸加囉,不過話時話加完之後一update個 OS有乜事發生冇人敢寫包單你自己諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞