有冇跑步撚入嚟吹下水 (82) 大考就到,要開始減量

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
其實真係冇得講死要帶幾多
如果平時有練lsd 大約會知自己幾時開始冇力
咁就會容易啲計要帶幾多
帶多d啦 一包咁輕
其實有諗過食5-6包
但上面講到會嘔
聽你地咁講我帶多幾包la
原本唔知會唔會比人笑跑得慢都食咁多包
幾萬個人一齊跑邊個得閒理你
我只係7分左右,每次跑5-10K,唔追成績
本身有對gaviota 5,諗諗下整多對1080v13好似重複左
想請教下你嘅課表係點?
暫時飲食都會開始盡力管住自己把閪口唔好咩垃圾食物都放入去
依家gym完會cardio 1hr / hiit 30mins
可能遲啲cardio會轉跑easy 1hr
星期日就長課 星期二跑班當interval 星期五leg day 星期六rest
其他就諗住gym + 1hr easy run

不過其實都幾影響睡眠
成日gym+跑完返到屋企12點 但跑完個人有啲興奮又未咁快瞓得著
抽筋水唔係用嚟漱口咩 咁酸真係會飲落肚?
另外想問下pacer 係會全程盡量全程均速定都係時快時慢架
今年冇2::30pacer
諗緊跟唔跟2:20好
唔洗理人地點睇, 想食幾多咪幾多
但係食gel最好就配水嘅
係唔知有冇咁多水站姐
當兩樣一齊操,日日都操,熱量消耗大到爆,我自己基本上係擔心食唔夠多過食太肥,就算食埋宵夜炸雞球食都唔會肥。
暫時用緊簡單既一日一課課表,四日週期:
Push ,Run ,Pull ,Run

就咁睇你而家咁樣重訓痴埋帶氧一齊練,我諗個效果應該唔太理想
一黎關乎熱量/蛋白質合成既動態平衡,二黎咁樣會將單次訓練時長就拉到好長,疲勞同能量水平低又影響訓練質量同恢復時間。如果真係好想一日操晒兩樣,最好就分早晚,或者兩樣時間都減短,gym後既帶氧剩係做30分鐘算。
我睇過就係諗住每個水站一包
如果有食開幾隻牌子既 溝下其他味都好
齋食一隻味會好「掛」
我早兩日去左decathlon 買左一盒7隻味
其實我覺得無一隻係好食
唔操腳?
蛋白質我就唔驚食唔夠量 我每日操親嘅話就會飲蛋白粉
最多係唔夠碳水
不過我都諗緊可以點拆 可能將easy run放lunch跑 但咁就唔會跑得夠1hr 但重訓通常操親都個半鐘起跳仲難搬去lunch做
唔知係咪慣咗 依家gym完跑半個鐘好似唔夠喉咁
唔想跑得一陣就跳車 起碼想10km/跑夠1hr先停

我依家就係胸 背 膊+手 腳 咁分4日操重訓
因為想就weekend跑long 同跑班
如果唔gym day都跑 easy嘅量應該會嚴重夠
熱量唔夠就唔好食雞胸,食炸雞球,cp果隻,蛋白質夠又高熱量過雞胸,又平

你行bro split,操完又跑,仲要週末參加埋跑班,即係gym果邊每個星期先操到一次,無遇上平台期卡關咩?

係好難拆對體力都要求好高,我渣馬完左都要再執個課表,操埋腳就要安排啲一日兩課
我係唔敢食太高熱量 因為想有腹肌應該要降體脂
依家盡量食低過tdee
不過我本身gym果度都係新手 啲重量都仲好輕
基本上都冇乜肌肉增加
你又想增肌,又想練到跑,仲要熱量赤字到腹肌線條由無變有,咁真係好苟刻,咁你要第一件事要執執個課表先。或者增肌同減脂都週期化埋即係先bulk 後cutting,不過咁樣就太多野要考慮,你見卡關太耐無進步就好調整下。
Gym撚果然都係冇腦
好一個推薦人做dirty bulking
你要諗一諗你嘅top priority係咩

消脂/跑馬拉松 唔建議做gym

增肌就唔洗練跑

如果係為健康 已經唔care成績 追求冇用嘅肌肉
就3-4日cardio + 2日strength 好似我咁

你三心兩意反而容易兩頭唔到岸 仲會過度push自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞