有冇跑步撚入嚟吹下水 (82) 大考就到,要開始減量

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
我想解決腳痛問題
boston既緩衝力係咪都唔錯?可以做到中長距離跑?
boston係可以做到中長跑
緩衝都係感覺上唔差既
如果同nimbus比
就應該係nimbus好D 因為佢係主打呢樣
但你跑速係快既話
就會好似上面D師兄講會變左傷膝
跑得慢著Boston就會好硬唔舒服
新手 睇完毒丁巴ppt
12月1開始練run-walk-run
用aw睇心率

早幾日入到平均配速 8分內
以為自己進步左好多
但之後幾日又慢左

其實係咪正常
狀態 天氣都有影響
可能跑1,2個星期再睇返個速度有冇進步到
好過跑一次睇一次
開頭係咁 正常嘅
好多因素會影響到你嘅表現
天氣熱啲又會差咗少少
你上次跑完肌肉疲勞未recover好又可能會

等自己習慣咗跑步先
你養成到個習慣 就會睇到好明顯嘅進步
如果著nb3只有6分披適合著boston嗎?
想問問大家到底痴保護it band要點痴
我見有好多唔同方法
呢個速可以既
但你足弓位痛係負荷加大左先痛定係對鞋問題先痛?
睇返一開頭 對比真係好左好多
繼續keep住先
平時一星期三課7K easy、一課interval 、一課15K LSD
但距離渣馬半馬仲有10日,請問嚟緊應點減量?
係咪可抽起interval 同LSD,只係跑多幾次Easy,保持跑感就夠?
可以weekend跑一個key session
我自己就會跑個10-11km半馬速去攞下比賽感覺
下禮拜一至三求其跑兩三個easy
之後休腳到禮拜六朝早shakeout (3km zone 1)
大概係咁
我對B12初頭係軟彈幾好腳感,但我果對200K就變硬左
試下NB4? review話中底比NB3 firm左d,可能俾到足弓位support

nimbus定位easy run緩震,跑唔到快
唔知巴打你既中長距離係跑咩披
今個weekend 10K左右半馬速
星期一休,星期二衝5-6隻400M
其他日子easy (easy後做5隻15秒衝刺)
星期六hea jog 3-4k或者唔跑休腳都得

因為今個月開始操下半馬距離
但好奇怪地每到13km開始就會開始出現足弓位痛,而且都係因為13km開始有下坡路段,呢個情況已經出現左3晚
10km 5分頭
20km 6分半,因為每次跑到13km的下坡路段就腳痛迫住放慢,直至跑完
幾日差距作唔到準
天氣同個人狀態(疲勞 睡眠 壓力 ) 都有影響
佢呢隻唔係索汗, 其實唔應該叫止汗帶
其實好似水渠咁, 導啲汗去耳側先滴落嚟, 目的係唔滴入眼, 而唔係唔滴
扁平足係咪唔好跑好d?
INCYLENCE 襪邊度買會齊款/平
直接visor最好
d汗會導去前面cap位滴落黎
去完個旅行返黎冇晒狀態
我剛剛係gone run 買 係灣仔
職員比埋裝左水既軟樽比你試
可拆包裝試新 。佢陳列既都唔鬆
我32腰 6號
但一講到話得千幾蚊budget, 其實只有一個選擇

但純粹係mon 心率,跑左幾多km,跑完睇返個路線,一般功能其實55已經好夠用

當然預算較多更係一步到位965

宜家garmin 個活動主頁仲要唔顯示總爬升
我32腰買左5號
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞