Olympus/Panasonic M43用家討論區(25)G9ii 面世

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
我諗要睇你買d咩, 新出果D 機鏡應該唔可以落 BIC coupon
舊果D 應該 ok, 不過你唔問係唔會知得唔得.
10-25好唔好用? 唔嫌重但我嫌仲係太貴
10-25 我覺得好用既, in/out door 都岩用
但我有時會諗, 追求得依類鏡/d 相既質素係唔係應該直接上 FF (買黎拍片另計)

我買G9II 之前, 都糾結左好耐究竟好唔好直接上 S5II, 用埋佢支 kit 20-60 f3.5-5.6, 等效上好似同 10-25 差唔多 (DOF 接近差唔多, 光圈速度 FF ISO bump 兩級實追到) 但重量可能係差唔多或者更輕.

但依個幾月睇左好多人用 G9II 同 S5II 實際影出黎既相, 我又覺得唔值得我上FF (因為我真係唔會走去pixel peeking), 最少我覺得G9II 影出黎既野對我黎講 good enough.

依半年我心態都唔同左, 我早幾個月仲係唔會介意重D, 最緊要影到靚相
我之前GX8 配 10-25, 真係 head heavy 揸手手感好差, 搞到我直情唔想帶出街/去旅行. 我自己都想轉G9II 後個手感 balance 好D 會用返多D. 如果都係少用我諗會放走佢算.

返翻去10-25 既問題, 我覺得你要問自己你最終諗住追求D 咩野.
如果 10-25 俾到你既而你又唔嫌佢大支/重 而雙修唔係一個option 既話, 我覺得係入得過

但依一刻如果俾我揀多次, 我未必會入10-25
因為覺得 M43 應該係追求輕便/靈活性為主
係,我好同意你既講法!我亦都好中意m43果種理念。相機真係要肯帶出街都叫做攝影。(攝影搵食另計)早幾年既我拎住部XH1周圍跑,但近年已經連apsc機都覺得攰,唔好話FF。我同你有d似,我岩岩買左E-P7。唔係買唔起OM-1,但如果又要買5百幾gram既機身,咁同我玩返富士有咩分別?

尤其睇得多左人講攝影,佢地用老鏡舊機,更加令我覺得攝影唔係器材先決。點先影到一張靚相,首先要肯拎出街影!唔好執著放大左張相有冇details,而係影左個背景之後,又幾岩feel喎。

10-25真係好尷尬既鏡頭,佢既焦段,1.7大光圈低光夜晚攝影真係好正。但係佢既重量真係令人覺得係咪同M43既理念相違背。

不過如果你再揀多次,你會揀邊枝代替佢? 8-25唔夠光,7-14,再廣d但冇左15-25咁實用。
定焦1.7係咪會靚過10-25mm f1.7?
我自己覺得 M43 有 5xx g 機身唔係問題, 因為鏡頭先係個主菜
鏡頭有可以 scale down 既可能性
你帶曬 42.5, 25, 15, 9 依4支 f1.4-1.7 先 580g

10-25 其實好明顯係出俾videography, 所以又唔算違背M43理念既
如果真係要再揀, 可能會揀:
9mm + 12-60 (會偏向依個)
9mm + 12-35 + 35-100
唔係, 之前睇 review 10-25 個質素係可以一支頂幾支 prime
所以係好鬼癲
無人提枝姊妹鏡25-50 1.7?
我覺得呢枝仲吸引D
上次拎過上手完全唔似六百幾gram
真, 依支岩用其實仲正, 全程內變焦
我今次去日本都無見到 display, 想玩下都唔得
之前買 9mm 都係無得用券,剩係可以退稅
其實10-25呢支嘢上手唔算重 反而只係粗身得濟
9 12-60冇得輸
如果唔介意長+重少少+4光圈 可以諗埋12-100
正想講
令人卻步除咗價錢之外就真係太過粗碌
搭埋枝50-200,影大景就用枝9mm
出年3月會飛日本
而家用緊EM1 iii,手上有20 1.7、42.5 1.8
糾結緊入12-45 F4定12-100 F4
有冇巴打可以分享用後感
12-100只有買貴,唔會買錯
當年bigma 都係18-35 1.8多人理, 支50-100冇人理, 長焦唔夠長又大支係唔湯唔水..
同意+1
之前想入支17/18mm 鏡
最後入咗7工個lens cap
好似發現新大陸咁
搵返細個拎住傻瓜機周圍影嘅快樂
我係Pen-F + 14-42 EZ
想問lens cap 即係邊支鏡?
係咪好似之前OM 自己果個咁.

40零鎂質素算係咁
平過水

拍片用要廣角就用B機
要特別讚吓,呼吸效應好低好舒服
其實支10-25 同25-50 都係設計比拍片用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞