Olympus/Panasonic M43用家討論區(25)G9ii 面世

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
用photoshop 個 acr denoise ai 啦。 完全唔覺假,根本分唔到, 我買咗張新gpu 只係load 4秒
啱啱出都係嘈緊返抄舊sensor , 畫質冇升。 風景機studio 機根本冇升級需要,追焦連拍張數嗰啲根本冇用仲要貴左。 咁快唔記得
可能大家唔知個AI DENOISE 係咩料, 我試下俾大家俾下.

OM-1 ISO 6400 網上RAW
https://www.imaging-resource.com/PRODS/om-system-om-1/OM1hSLI051200NR0.ORF.HTM

ISO6400 原RAW ACR :

普通DENOISE效果 :

ACR AI DENOISE 效果:

黑位滑哂

字冇走樣

再試
OM-1 ISO 51200
https://www.imaging-resource.com/PRODS/om-system-om-1/OM1hSLI051200NR0.ORF.HTM

ISO51200 原RAW ACR :

ISO51200 ACR AI DENOISE 效果:

100%

7900XTX 只係4秒, 其他4070 4060 新世代AIGPU 可能差唔多, 買張GPU 已經可以當係換左部新相機, 個畫質升級感更大. 以後再無NOISE 問題困擾.
版主大人,置頂嘅文章可唔可以更新返,OMDS係主力賣condom,警世下救得一個。

仲有環保
你見啲箱轉晒就知
AI Denoise 真係 M43 恩物
就係用緊,但都覺得假
出Nano 43 ?
係,不過你ai denoise 會Set幾多?
我果個 PhotoLab 7 黎, 基本唔會多過50
多數20/30 依D range,
下個post
50-80都可以.
如果個lightroom ai lens blur再整好啲就perfect 池。
真係一支旅遊鏡走天涯
支12-100 f4 停產 想斷貨前入返支玩下

Om1 mk1 似乎最夾?

mk2 新機要兩萬幾 買唔落手
12-100停產?
Source?
之前睇dcfvever 條list好似有

以為會出新版 點知係新版但細光圈 非恒定
真相係停產舊brand name
轉OM system
825同40150f2.8都已轉。
40-150mm f4.0-5.6 r
哩支真係廢,數唔到毛又影唔到靚相
對得起個價錢囉
停出Olympic轉om 標姐
O記其中一支最多人識的鏡,點會斷自己米路
想買部二手Olympus pen f
有咩要注意
唔好買,得個樣
而家嘅二手價錢絕對唔值得買,新出嗰時用過係為咗個樣,但真係唔係咁理想。
機身操控幾同樣其他嘅機如em5 mk2/3差啲
除咗你話佢所謂方便捷徑嘅art filter
沒有pdaf,對焦好多時會拉封箱
防潮防水滴基本上好普通,而且用細電
要呢啲形象嘅你可以考慮lumixgx85/9
零件停產,換皮可能仲有,其他維修比$都無得整。
原廠電池日本都買唔到2020年後出廠嘅電,d電買到都叉唔滿或者倒水,基本上你預咗係用雜牌電。
部機好復古,包括對焦及操作反應都係,好似你用返iPhone 6咁,個快門好似影菲林等佢過片咁,假合焦係常態,預影多幾張play safe。
EV+-難用到一個點。
我有兩部,只keep一部黑色剩係影Monochrome JPG,情懷嘅嘢買嚟當裝飾品無問題,真係用就算了吧
之前有諗過買GX85
但覺得有啲舊
Panasonic宜家都冇乜點出呢個form嘅相機啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞