Olympus/Panasonic M43用家討論區(25)G9ii 面世

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
佢學canon r3 咁減重,換新sensor+processor,就冇問題。手持長炮+雙電既玩法係唔錯既體驗。
Plena好J到
不過一係Z8一係等Z6 III啦都傳咗咁耐
富士自從出咗XS20同死馬支1850 2.8,個輕便防震真係完勝OM5

不過OM應該都係衰冇乜R&D錢,全部都係前朝遺物
除咗OM1 II個Live GND
加上倚賴Sony 公版sensor,唔似P記叫Tower整
有陣時真係覺得P記買起埋OM一統天下算啦咁樣之後啲機support晒OM鏡防震
自己用緊em5II, 老婆用xt20;
想上nikon zf. 玩晒三家好似好晒錢.
賣左em5自己上
講起天涯鏡

呢枝正
想睇s5ii + 28200 vs g9ii + 12100比較
幾細枝 又有防震 不過光圈真係太細

Btw 其實lumix L mount係咪真係咁少人用
出面無post 但呢度又主要講m43
明明之前枝百微做到1.8戰隊咁細其實好勁
L mount 撚屌左咁耐終於都出
雖然 f4 起跳,不過勝在有防震同好輕下 (416g)
如果依支上年出再加埋之前S5M2 特價,應該會衝動入左手
係少d 既,佢鏡群未係好齊
之前旅遊鏡選擇得支24-105 f4 但成690g

上年 S5M2 出左後,外國多左關注同見多 youtuber 講 (因為終於有PDAF 同可能外國人比較易接受CSN 以外新牌子?)

香港就算啦,信興自己都唔想玩,推條鐵咩
Pana 機買賣左幾部都係水貨
因為真係平太多

行貨信興就算吧 零宣傳
L mount鏡頭都差唔多齊章架啦
高階/富貴 有奶
1.8戰隊 / 標準既2470/70200/100微 呢啲 Pana有齊
破格大光圈定焦 / 打鳥大炮 有sigma

旅遊鏡仲有支2060kit鏡
我買拆kit $2K都唔駛抵玩到震

係爭個有競爭力既body

拍片世界 Panasonic 都有份量既
只係本地代理問題
喺香港用lumix仲異類過用645/大底

就算係台灣松下都好積極
l mount 二手市場少得可能吧
SO FAR之前去攝影團玩過人地部s2 ,影人d skin tone 整體靚過sony機
不過對焦都係無sony咁好用
原圖

crop

再crop

好耐無用部EM1iii ,差d唔記得點用個menu
神之光真係值得長存~放得到咁都重見到d紋
因為ff機/鏡做得輕係難
43機/鏡做得輕係應份
唔知你真膠定點
Pam出ff鏡其實幾好心機
支14-28有1:2 macro呢下真係咁多間廠都未有
但crop到咁數唔到毛,而工作距離又唔夠近令到隻蝴蝶可以夠大數毛
舊年信興忽然大劈S5II同24.8其實好有競爭力

如果2060恆定F4會開心好多
28200去到7.1真係俾Canon搞串個party先搞成咁

不過P記啲zoom多數都大碌過其他廠
有講過係因為要冇focus breathing

反而14-28幾好用又平,靚過奶認證嘅1635F4
請問神之光嘅光圈收到幾多先快得嚟又清?
2.5?
應該2.8
尖沙咀個信興係咪冇再展示任何Lumix產品
收兩級都差唔多好夠硬
咁清晰度同光圈全開嘅40-150 2.8係咪冇乜分別
你俾錢我買晒兩個鏡頭,我試完再話你知
你啲人之前係咁講大炮, 忍唔住都去操下炮先得.

300mm f4 +MC-20 (1200mm @F8 ISO2500)
你個前設係40150全開係最sharp , 現實係都係收二級光圈類似f4 先最sharp, 所以無得咁ab 比較

神之光好考你同被攝者既距離
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞