Olympus/Panasonic M43用家討論區(25)G9ii 面世

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
我又駁唔到
唯有望佢支鏡推得郁m43 個像素密度啦
可以留到現有班fans,不過要引人入坑用呢枝鏡就難d,睇下佢marketing發揮啦,如果用等效去sell又真係好勁嘅同算輕身,價錢回落少少就掂。
小衆嘢R&D有限budget,其實Sigma代工,甚至乎個專利以致開發由Sigma負責,跟住就OM比$貼牌真係唔係新鮮事,用得耐都慣咗都知,8魚/20pro/f1.2三本柱/75…都係Sigma,今次都有tailor made 比OM都係好事,不過後續新OM-1(微博屌加強版)面世後同現有OM-1個FW有冇得update?都幾決定到係趕客定留客了
om1冇fw升嘅真係屌出黎
我覺得好多人搞錯左個重點係:
唔係覺得依枝新zoom唔好用/唔岩用,而係從OM不斷rebrand/renew舊鏡可以睇得出依間公司仲有冇能力/意願做新item,咁多年都半紅不淡唔係冇原因。
20pro, 1.2 pro 都係sigma?? real?
大佬呀,拎FF既鏡改做自家mount。d鏡片完全都唔係 tailor made for m43,咁求奇。
Sigma一向做FF副廠鏡,點會肯用額外資源去做啲Pro鏡….
無記錯支425.2係Minolta 設計
咁係因為你悲觀,我睇到由JIP收購變咗OMDS帶嚟嘅好處

重點係OM就一向行單身寡佬路線,呢個都唔係新鮮事,自家無能力造sensor ,又唔似得其他相機廠有其他業務去support個收支,賣完盤仲keep住有嘢更新都算係咁,你睇下Pentax 就可能個心會舒服啲。
覺得無信心咪多修or轉會囉,品牌嘅嘢好死,唔對胃口咪搵過另外一間,其實個重點係你會唔會一直都錯重點過份期望呢?
咁多年43由一開始發表就已經被人唱淡 唱唱下唱下唱到變埋M43 又唱下唱下唱到本來啲對手apsc 產品線死哂, 又唱唱下唱到而家要用FF同M43做對手 ,我覺得m43既實力唔使再證明啦。
Google完425.2應該都係sigma
但印象pana係有支鏡真係Minolta (定konica)造的
因為Minolta徹退後好少見到佢哋仲有出鏡頭專利
咪唱淡咗囉,依家m43仲唔夠淡?
apsc富士好好賣,nikon zfc又係好受歡迎。
10-25 & 25-50

DG25mm f1.4 sigma also
富士係好野呀, 值得享有

但係部nikon zfc 靚就幾靚但因為有FF 所以佢都係閹機 最賤個位係身為一部無反閹電子快門, 閹到1/4000 日頭點用大光圈? 光少少都ND咩? .CLS . 呢啲大廠APSC閹機機根本實際用就一大堆問題迫你升FF.
所以尼康咪出部全幅 zf囉
走外在美路線,同時內在美都有番咁上下
直接吸納哂一d想玩富士或zfc但又唔中意細底的人

玩左m43幾年,其實接納到佢天生的缺點就無問題了
只是可惜o記的經營方針真係好趕客,基本上都比唔到人希望期待的
其實我都唔知o記做乜鳩
唔好講sensor先
人地新zf咁好賣你就知premium復古機有市場
拎上手有金屬感甚至會露銅幾撚好j
但係o記而家最勁嘅復古機呢?om5係膠到無得再膠
咁點氹人買呢
師兄,可唔可以分享埋iso 快門 光圈?
ZF能夠大賣都係全靠ZFC試水溫做得好,踓然手感真係重,build quality好實在,好多人都嫌Nikon 無太多復古外形鏡配部機都照買嚟玩下老鏡,個手動鏡輔助對焦功能真係一絕,仲有官方換皮玩下。
至於大家都期望的PenF 二代想殺出重圍真係難了
與其用有限資源出部無乜謂既OM5
不如出部更有話題既PenF II仲好啦
都唔知佢哋仲猶豫啲乜
傳聞Fujifilm X100VI會有ibis,仲有40MP,於2月20日喺東京發佈 仲有E-P7存貨嘅賣家可以考慮降價了
相差$9-10k,就有咁大嘅差別
最近仲練緊用1/100快門影相,冇乜進步,又懶得剪片,所以冇拍片
原來信興仲有係fb賣廣告sell枝35-100三代
個人覺得10iv仲靚仔過OM5,連個logo都靚啲(如果睇唔出係超膠機身)
嚟緊應該係拎10iv機身放OM5嘅sensor,拎走個live ND filter,保留micro USB同維持冇mic jack,就可以推出OM10 然後OM10成為最受歡迎嘅M43入門機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞