Olympus/Panasonic M43用家討論區(25)G9ii 面世

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
om1唔算細部啦
單手自拍基本係做唔倒

加上外型專業
變相客群少

點解唔學下富士咁
下放啲cmos,功能 落去5仔10仔pen呢
不過佢定價又係玩死自己

恨鐵不成鋼呀。。。
thanks
我諗我都係買左1.4x先
如果第日遇上行山位置fix死左唔夠距離既情況下再考慮補埋支2x
想入手M43 入門機有咩推介?

見到G100V 同 G100K 唔知有咩分別
插到落10000喇喎
呢個價錢有stacked sensor抵玩

不過部機唔靚仔係真
香港真係全球最平

粒cmos明顯好過上代

可惜嘅係 其他機都係用上代

即係仲用梗em1 mark2嗰粒2016年呀
我都有em5 mark3
即係一粒7年前嘅cmos

冇話唔夠用架 一般家庭相

但係人地同其他品牌比較
有邊樣有過人之處

咁就死啦
諗起隻CMOS差唔多八年就覺得OM真係唔叻做生意
K (kit lens): 連kit lens
V (vlogger set) 連kit lens連腳架,但腳架係micro USB嘅話就唔啱新嘅G100 II

入門機冇一部好用,建議直上OM-1或G9 II
之前二手買咗em5 m2 + lumix 20mm f1.7去旅行,朋友揸機影嗰啲相全部out fo又朦又震究竟係機鏡對焦慢定朋友隻手有問題 (朋友冇用相機影開相)
定係部機有問題…
out fo好簡單,你自己開大光圈試下近又影下,遠又影下,咪知人定機問題。

再睇下佢朦呀,震嘅相快門係幾多,如果唔太慢而你又係企定定俾佢影,咁咪睇到人定機問題。

如果兩樣都係人問題,你再確認佢係咪真係你朋友。
真係好撚癲,M43 問入門機一下就變左推旗艦機
但入門真係無咩好㨂,除非唔介意萬年sensor
總係有啲人係咪都推人去旗艦,買機就om1,買支鏡又話要1.2,結果搞到係咪都攞重機重鏡出街,哩啲人你叫佢放自己嘅大作上嚟睇下。
我覺得入門買舊旗艦最好
GH5, 再平d GH4
EM1mk lll,EM1x
最好飛一轉日本, 去 BIC / Yodobashi 逐部機逐支鏡慢慢撚
睇下自己接受到D 咩
推人買舊M43不如叫人買其他品牌
香港唔係差唔多價咩
其實相機都唔可以算係全自動玩具, 一係花少少心機研究下點用一係用返IPHONE算啦.

BTW, 其實以前啲相機全MF 冇手震都唔會out fo又朦又震啦, 係咪
EM-5 MARK3 入門來講幾靚仔又唔貴, 唔會肥個手把位出來, 好袋好多. sensor 係E-M1 MARK3 嗰粒, 係好野, 有速度有DR, 功能都有齊哂本身OM啲好野, 影風景特技嗰啲咩合成Live Bulb影光軌, 腳架20MP升50MP. 影靜態又有機身深景深焦點合成, 動態亦有10fps PROCAP 可用 全部機身設定禁幾下玩哂. 仲有防塵防水滴零下10度的耐寒... 旅行完全唔擔心. 仲仲有 啲原廠鏡F1.8定焦全新都只係千幾蚊, 二手就更加係蔗渣價錢. 當然影唔影到燒鵝味就睇你自己啦.

我想問下作為一部全新5K幾既相機, 玩鏡都只係1K幾, 入門冇同你放血, 少少錢玩到攝影樂趣 , 又有外型, 其實仲想有咩要求
平機可能真係冇市場, E-PL 都未有新機.
E-P7 / E-M10 IV 冇PDAF 跟唔上主流
G100 有靚MON/EVF, 但真係VLOG機多過影相

平機真係得全心搵笨果啲Canon 靠名食老本先有人買..
近幾年用過E-M5 III 同第一代A7C

E-M5 III 就除咗貴, 同個AF 跟唔上時代, 冇Sony 黑科技咁爽快, AF點都少過人, 係插長焦細支同zoom鏡細支有優勢.

A7C 連像素都多過主流M43, 依家只係用餅kit + 35餅, 之前插支Sigma 28-70mm 2.8, 都覺得太大支, 但就保留可以插GM鏡既權利.
就咁MON/EVF睇, 其他FF 加kit 同35 2.8感覺同M43 插支2.8 zoom 同17.8 差唔多感覺.

就算Sony 出粒新既BSI CMOS 比M43, 最多咪同APS-C 差唔多表現.
m43 有3個玩法
1. 旗艦機(OM-1, G9 II) 加Pro/DG lens
2. 中階機加 (OM-5, GX9) 加細prime, zoom或中prime(1.4 pro, 1.4 DG),中zoom (12-45, 12-60)
3. 低階機(G100, E-P7) 加細prime, 細zoom (12-32, 14-42)

3個玩法都各有好處,而且各自有捧場客。
而家最約一環係中階機, 因為一直都未有出GX9 繼承款。OM-5 又仲係micro USB,舊menu。
Sensor細咁多,點解仲要用?
因為影相靚唔靚同sensor 大細無關
而m43帶來更大攝影樂趣
唔同意,sensor大低光表現好啲就基本。不過就算部機幾勁都可以影垃圾相,好似我咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞