Olympus/Panasonic M43用家討論區(25)G9ii 面世

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
ZF
如果有依2部出二代我即屌呀!!
到時zf咁嘅價

又咪係比人屌
點會無,不過無咩用。以前菲林鏡光學質素,用返係而家堆20mp sensor機,解像力會仲差,始終m43像素密度高,20mp密度講緊ff 80mp,除非你好想要菲林鏡果種感覺。

但其實加塊blackmist落去效果都差不多,唔太建議晒錢玩菲林鏡。
咖喱狗黃耀華大陸偷拍人

有港男响深圳東門偷拍港女
https://lih.kg/3597514
光學仲有咩科技可講, 既然貴嘅唔夠人勁, 咁夠平就會有生意啦。推多平鏡就ok 啦。

其實係下一部整埋機身 RAW and jpg Ai denoise , 再增強wifi 圖傳速度。已經夠哂話題性實用性。 影完靚靚send去iPhone upload 搞掂收工。 啲影報紙iso 測試又高分. 仲加埋可以季度update 個ai algorithm ,隨時再提升iso 純度俾啲希望人。 成個OM生猛返晒啦
作為無反先驅,由領頭創新,到各大廠加入無反分薄個餅,OM到今日都仲有新產品算係咁啦,OM從來都係小衆玩另類,用得耐嘅就知為咩而用呢套系統,跟本奢求佢可以大改變就真係諗多咗,所以我一向建議人多修好過淨係用一套m43,跟本一d過份期待嘅要求諗嚟都嘥氣,雖然我哋都期望咗咁多年,不過都係理性啲用不同系統互補不足囉,以前就話冇得揀啫,家下選擇多到咁,成日又要諗吓好似接貨咁,真係唔知幾時開始玩相機係可以保值
我係咪睇漏左D咩 好似無人講過要保值
呢度大部份人都認同其實m43已經唔洗點由鏡入手去改善
但機真係要再搞搞佢 例如出返D細機好似GX9 pen F呢D 再唔係OM-5唔係就咁upgrade一兩樣野就二手科技/清貨咁推出黎賣
但你就講到好似個個都想m43要有大進步
其實想OM-5用usb-c係咪真係咁大奢求呢?
想用m43+PDAF係咪真係過份要求呢?
黎到2024年 除左價錢 其實仲有咩誘引吸引人用m43?
尤其你話雙修 一般用家有幾多個人會雙修呀
依家m43算係無反入面堆得最多技術 無咩人講姐
OM-1就比左2x2 OCL stacked cmos
GH6 G9ii就比埋電影機嘅DGO HDR你
G9ii做到影相拍片DR同ISO表現同apsc有得鬥

非旗艦就無咩計啦 係得二手技術
a6x00 咪又用左差唔多10年imx271
P記有keep住進步 係O記姐老實講
OM-1係勁 但OM-1個樣/size真係搞唔掂
你上外國D reddit呀dpreview睇下就知 好多人都覺得如果買OM-1不如買crop sensor
同埋自嘲就話"細底係原罪"係得啖笑
但現實係無計 D人會覺得大家科技咁上下 點解要揀個sensor細D既system
十幾年前出GF1果陣明明型到癲 pancake鏡又平又靚又高質
果陣連讀中學D同學都覺得要儲錢買
到今時今日 你出返去攝影台睇D人問買咩相機 都勁多人踩m43
有D野唔係話靠班fans用家維持住就得
大佬我想支持m43想買新機都買唔落手啦
EM1X=EM1.3=OM5
同埋真係愛得深先屌得甘
O記再係咁搞落去再可以賣得幾多次個camera division呢
OM1係仲有唔少進步空間

BUFFER唔夠,用SD已經要屌啦
AI AF又係前景
晏晝手痕向日馬入手支 9mm
旗艦機要去到幾細部先令大家都滿意呢
SONY呢方面醒
用一個body design 套落所有級別到
無得比較
EM1.3係usb-c
Em5mk3 同om5都有pdaf 喎

雙修一定有, 相機同iphone
係啲人唔識貨 你有冇見過a9 z9 1d最top body 既sensor 會下放去最低line? OM就有啦,em1mk3嗰粒就係om5,em5mk3,一樣係高速sensor ,一樣咁靚。 em1mk2當年粒sensor 都可以同a9競速, 當時啲低階無反機全部慢sensor ,啲jelly 效應勁到乜咁又會過熱,啲電又倒水。 係em1mk2 先正正常常咁用。
唔係話要一味賣細
但細sensor整到部機牛龜咁大 感覺好似為大而大咁
OM-1同FF既A7iv差唔多大 只係輕60g
你用得OM-1又唔同下下用pancake鏡咩
咁你用得上d功能咪買
G9ii個價落到8 9k我都會執部黎拍片

有個friend用em1-3
上次同佢係日本行山 佢咪一枝12-100
影景又有得手持50mp 影星腳架都唔洗落
純粹你唔係人地個target customer姐
出左咁多年先數得出幾部機有PDAF...
點解鍾意一個system就一定要唔承認佢不足既地方 要講到佢咩都好好咁
富士無ibis都俾人屌足咁耐啦
用得m43就接受左佢D缺點 但唔代表有期望係唔合理
算鳩數啦,仲提以前啲光輝歲月打飛機做乜吖。事實就係依家吸引唔到新客,舊客又走下一個走下一個咁。
旗艦機整咁細部少幾個制你點操控 插枝大長焦個柄太細你又點拎

我自己用XH2S都要加L bracket令佢好拎d
其實岩呀
O記好似P記咁專攻一個target group咪有得做
但而家攻細底高階個效果又係咪好好先
都係果句 想佢成材先會屌下 唔通過幾年又賣division貪好玩咩
鍾意個system唔想佢死先會屌下
事實係nikkei 2023個market share數字O記連頭五都入唔到
pany都係靠拍片屈機先排到第5
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞