Olympus/Panasonic M43用家討論區(25)G9ii 面世

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
用左300.4一個禮拜左右
真係不得不佩服呢支鏡
裝左1.4x都仲係咁sharp咁detailed,而且仲可以拎去影macro-ish photos
屌你老母影得好撚開心
不過真係好撚重
兩個軟件其實好唔同
lightroom 係業界標籤
workspace 有齊官方軟件既問題
慢/介面唔順手
不過唔駛錢仲想點

仲有一點我自己試過好幾次
喺workspace 執一大輪個製成品同機身直出差唔多
OM-1 買水 定行好
竟然
執完同機身直出差不多?!
budget 所限,最盡 om5 / em5 mk3 級數
Amazon jp都可以寄去英國
唔知平唔平啲?

1245kit係靚嘅
係要唔要加多支定焦姐
行啦
其實你地覺唔覺得冇副廠做auto focus既鏡,manual focus都少。2間m43既廠出鏡又咁慢,其實佢地仲有冇心搞m43架。

勁驚變孤兒仔。
你又諗下 佢有咩鏡係冇出
我都有聽人咁樣講,但會唔會改下d鏡片,再提升IQ,或者輕量化。唔係好似12-40mm 2代咁換下鍍層貼個新牌又當出完一枝。
M43差不多所有焦段都有齊,而且大多數都係好鏡,仲要細sensor對鏡片光學質素要求唔低,加埋市場唔夠FF大,副廠好難有咩生存空間。

除非P記疊埋心水唔玩,M43個sweet spot係拍片可以好高機動性之餘,又keep到個video quality。大sensor要造到M43果種規格短期內都無乜可能(剩係防震都無部掂,未計過熱、codec又唔齊、open gate、anamorphic)。
我都好鍾意m43 但現實係O記再咁落去都玩唔長
P記定位係影相拍片兩邊都有齊又平靚正
但O記一味要專攻影相 唔係唔得 但OM-1既size同樣其實嚇走好多影相客
買得呢個size/樣/價錢 點解要揀m43而唔揀crop sensor甚至FF呢
OM-5又好似用二手科技咁
你可以話其實好多地方買O記機好平 問題係你要搵丫嘛
富士二手炒價貴過新機 點解都仲有價有市 唔係一味因為文青look
OM-5如果唔係二手科技
咁既樣+價 根本可以吸到好多客
但而家D人都係寧願買EM5iii你就知啦
我都係等OM-5出下一代 接受唔到買新機但入面樣樣野都hea鳩你
Om-5 真心倒自己米,寧願佢唔出好過。
M43 本身d鏡已經好齊架喇, 通用受大眾果D 焦段都齊
再出都係d 居目標受眾群既鏡, 唔係個個都岩 (好似之支拍片向大光圈既 10-25/25-50 f1.7, vlog 鏡 9mm f1.7)

全世界做鏡片既廠唔係好多間, 拿返黎D鏡片質素唔會相差好遠. 所以最後光學質素可以落功夫就剩返向鍍膜果度

重量果方面, 鏡頭想輕量化就多數要塑膠化, 但咁做D 客又賣唔賣單先?
Metal build 你拿上手真係唔通feel, 同唔洗擔心D 膠幾年後會變質.
平鏡就話姐, 如果你支野貴d都唔會希望佢用膠
無計,時代變咗,而家電話有AI強大演算法,基本上搶晒好多相機中低階市場。M43個餅又唔大,焗住係要走高階路線。以前C/N仲未有無反,玩M43仲可以話輕便,但而家無反年代,輕便已經唔係咩賣點。

利伸: 有晒所有O記1.2 prime,75.8同40-150/2.8,影相爽到爆。
齊唔齊黎講,見到 OM system 出左枝 20mm f1.4,既然 olympus之前出左1.2戰隊,10年前出左1.8,OM會唔會考慮出1.4系列呢? 或者update下1.8既版本?

又例如等效24mm既 12mm f2會唔會做1.4呢?

你話輕量化要變做膠,sony 既GM鏡 24-70 二代冇變膠又可以輕多百零gram。 會唔會可能減少鏡片數量,同時保持或進一步提升畫質呢? 光學科技既進步都會帶黎輕量化但同時畫質既提升吧?

我覺得OM system可以再積極d update自己已有既焦段,滿足於10年前既光學科技。

我自己好中意m43,每個禮拜都好enjoy帶oly既相機左影右影,但我自己會見到M43系統不進則退既危機。我唔係hater,唔係要引導大家覺得m43細底係垃圾,但身為m43既業餘玩家,都想自己既系統可以再多d鏡頭玩吧?
我覺得OM system可以再積極d update自己已有既焦段,唔好滿足於10年前既光學科技
前幾年OM出左樣枝 8-25mm好特別既焦段,我最近都入左,真心希望OM可以再多d surprise我地,出多d唔同又實用既焦段。
問題係出支新鏡唔係話要進步就進步
大家都睇得出既明顯問題就係只會越黎越少m43新user
新user會唔會一入坑就買支最新既pro鏡呢
舊user本身有同一支鏡既舊版 又有幾多人會俾錢買新鏡呢
m43要講輕量 其實無咩人會覺得要由鏡入手 因為而家有既鏡其實已經好輕好細
你要再追科技要支鏡再靚再細再輕D 但要match到果個級數既機又唔輕又唔細部 咁有咩意思
出左部GX9 II, Pen F II ,先再講出新鏡頭啦。
Oly, Pana 都只係咁多資源。產品研發要排先後。當而家Nikon S Line 1.8 都只係賣$4xxx。幾多人會3千蚊買新一代m43 F1.8 ?
影舞台嘢/體育類好爽枝鏡好萬能
雖然1.4x 後光圈5.6、但一降噪5000iso都即收貨
我都想轉會nikon
Olympus咁多年來都係光學大廠
結果就係Olympus不論係以前既大43定現在既M43 都係鏡頭先進過機身
就算係20年前既第一代大43鏡頭既解像力用落依家既M43機身都完全無問題
大家既期望係廠方出個可以匹配到鏡頭既機身
更先進既追焦/Al/防震/拍片
SONY 更新係為左輕量化但M43鏡頭本身已經輕量化左
可能要好似富士咁出到4千幾萬sensor 先再諗卦
講開又講,m43有冇菲林鏡既adaptor?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞