Olympus/Panasonic M43用家討論區(25)G9ii 面世

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
G9ii直出都係16bit raw
佢有dual gain output 同時出兩組唔同曝光嘅12bit再合成16bit
如果OM-1無FW up真係想成手OM換哂去G9ii 同Pana鏡算了
OM 真係環保,最中意rebrand當新鏡出。
連部旗艦都係一撚樣。
都好,可以疊埋心水買部二手OM1
M43唔係成日有新sensor明嘅
但係都兩年機,係咪真係仲要賣2199usd?
無新嘢咪減價
再唔係下放落om5度間接減
而家咁樣真係cls
兩年前都係市場無咩對手先買到兩千美金
今時今日就……
即係同100-400如出一轍
幾錢先係重點
係AI世紀 幾多bit 冇所謂啦,反正一鍵gen 圖執相。
唔洗多。 只係要求加返個10Gb 40Gb USB-C 可以直錄直存相存片 。 唔洗再買啲垃圾卡就已經收貨。
想睇下150-600幾大支
同埋50-200 2.8 係咪冇希望
150-600mm (not a pro lens) with stabilization co-work with camera body. I believe the telephoto lens is sigma designed and manufactured from their existing full frame 150-600mm. Weight is 2+ kg.

如果係咁就唔係好吸引
大家入嚟幫手推下

賤種咖喱狗黃耀華流出
https://lih.kg/3609825
9成9就係sigma ff 嗰支
係咪都係ff嘅成像圈
咁咪完全嘥晒啲重量
唔會咁鳩
如果支嘢都仲係2kg重嘅話 我諗唔到有咩理由仲要買M43
其實我每日都問緊自己呢個問題
56 1.4 都係APSC 不過一轉M43之後變112mm F1.4 變超平羽量級室內影運動神鏡 .

傳說 其實OM 支100-400 都係SIGMA , 而支150-600本身係FF都係多人入手既生態鏡, 原因都係平同輕, 去到M43原生 2X 變300-1200mm睇下出來效果點啦, 夠遠攝亦有變焦彈性. 就咁睇個焦距影生態就幾無敵 . 始終生態野就係一寸長一寸強.
去到呢個size 都無咩可能手持架啦
都要落單腳咁幾重幾大支又唔係太大問題
等效1200mm鳥攝其實都幾屈
而且FF鏡套落M43裁走左邊位唔好既位質素可能仲好啲(心理上舒服啲)
唔係傳說,根本上就係。
同一支鏡
如果用部6100 萬像素ff 影
crop 淨中間嗰2000 萬
其實同m43 差唔多
m43 係純粹贏個連拍速度同pre capture
護城河好窄
最新報價61MP A7r5 要22k 喎 ,仲要係慢sensor. 要又快又高像素 51MP sony a1 要40k .

平平地撚部10k OM1唔好咩 又多功能玩。 又唔係開工拍BBC 紀錄片。 業餘玩家平平哋影到咪算 反正只要你識得影影得到,其實部部機都差唔多啦。
仲有枝天涯鏡12-200好似都係bigma造,所以係mad in japan
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞