Olympus/Panasonic M43用家討論區(25)G9ii 面世

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
宜家佢暗示緊om1ii以後最多都係再少少af性能
我自己用開8魚 有借過7-14用
鍾意8魚多啲 好輕又細枝 又有大光圈
不過每次用都好驚整污糟/整花
魚眼不了
G9 ii 用新sensor
不過Fuji條路都難行
淨係auto focus 問題已難搞,加埋支陳年red badge standard zoom
係,因為我玩唔起 ff, best bet已經係fuji。比起陳年紅牌,不如玩副廠仲好。
不過遲咗,fujifilm 炒到阿媽都唔認得。
xt20二手價$1500買入,放咗$3000
我本身有部xh1,機身扎實,絕對夠用。
富士對焦同pan記比邊個好啲
pan記加咗相位之後好似都係炒炒地
朋友擁有過XH1
個AF真係爭啲
同埋個noise control 都係

所以出左XT5朋友即換
佢話XT5好好好好多

絕對贊助換下跑道
試下唔同牌子/格式
先知自己究竟適合什麼
富士機好L型,又多女用
Zoom 好用啲
贊助
真心
玩過好多機,結論係冇一個牌子/格式可以完全啱心水
了解自己拍攝喜好同風格先係最重要
初時揾自己風格一定會成日行冤枉路,因為多數實有GAS
所以認真想玩相機要儲吓錢
玩熱門嘢買全新、玩冷門嘢買二手,玩完唔鍾意就放,當租機,除非你知佢炒得起就價啱先走
https://jp.omsystem.com/information/detail/in20240221.pdf

加速,恭喜恭喜

拖到秋季先出係唔想啲人等Mark I再跌多陣價然後買Mark I再升級firmware,想盡快清貨尾
可能佢哋本身係諗住啲Mark I持有人係睇完發布會之後skip Mark II唔買,無諗過搞到買咗Mark I嘅人變黑粉,亦都無諗過潛在買Mark II嘅人嚇到唔敢買驚好快變孤兒仔,同埋真係做臭自己個朵

有咩輕便ultrawide推介?

哩幾支點評?
O 9-18mm
P 9mm
老蛙 7.5mm (哩支最sharp??)

老蛙7.5mm f/2有用過,其實係中間位sharp,邊位唔算好sharp的
同埋易有青邊紫邊,廠方又無出Lightroom lens profile搞到要手動執好煩
變形唔算好多但暗角都幾勁
可能呢支係老蛙第一支M43鏡出得無咁好掛(果時佢都未入M43聯盟),可能之後果啲半自動鏡會無咁多呢啲數碼修正問題要人手改(未用過新果啲)

Panasonic 9mm 就係膠鏡身,好輕。應該無人會再買老蛙7.5mm(好似價錢唔算差好遠但係變咗自動鏡同埋有防塵防滴),色水感覺上觧色過老蛙果枝(老蛙係偏青色),睇RAW的話變形嚟講都幾勁,老蛙響零變形方面真係勁啲。紫邊係有但數修改善到些少,同埋無老蛙果啲範圍咁虛。不過flare感覺上係勁過老蛙,Pan大逆光係會出現一片淺紫色flare都好明顯,老蛙就係錐體形+圓環線形flare(唔知係咪咁叫)

唔知果啲8-25mm呀 7-14mm 會唔會做到邊角位都sharp?
單反時代我真係好堅持用nikon... 果陣真係會當自己nikon死忠
之後無反時代 想撐nikon都慢慢開始撐唔落
我好記得d780出左之後我都即刻買 因為都知道應該係最後一部單反 再下一部唔知等幾時
之後曾幾何時我都覺得自己好鍾意m43 但個轉捩點應該係出OM-5果陣
真係覺得自己好似俾人撚緊咁
到而家仲有用m43 但我都買左富士雙修 (人唔在港 唔洗幫襯濕鳩富士代理)
我只可以講 好多人由頭一個牌子係宗教咁 去到最後唔想再幫襯一定係有D原因
唔一定要話m43好過人地先可以鍾意 但同樣地D死忠覺得m43贏晒既地方 (例如咩輕便呀 鏡平呀 防手震呀呢D) 其實係好多人眼中真係不值一提 市場都反映左出黎
不過呢度好多O記死忠 廢事俾人屌
唔知你反諷定真心撐。但殘片幅黎講,我覺得富士算係最後既地方。起碼比到用家感覺到間公司想keep住進步,keep住出product回應用家。
副廠support又夠。
Xt30 II 起碼真係有進步 好過 OM1 mkii 。。。
已經唔講 x100vi ...
清醒的人
OM 完全唔知自己賣點果下。。。

好多人係要玩機果下的質感 唔一定下下同 S/N/C 比較旗艦FF
咁都反諷, X100VI真係型喎, 又唔貴絕對值
OM system 無資源,好難一年出幾部機
比起CNS APSC,Fujifilm 都係機機海戰術
遇上Pana啱啱轉換 PDAF ,出都出咗FF相機先
所以呢舊年m43係冇乜新細機
等埋2024年,再作判斷啦
我推算 OM, Pana 人今年點都會各自出一部中階細機
下一部好大可能係 OM1X
出左支大炮都係部署呢部機

Pana 如無意外係 GH7
不過要佢出左S1/S1H 既下一代先
嗱,澄清返先,一直以來m43版都係最推崇人多修喎。 器材野一向 玩撚殘佢就得唔洗放感情ga.

不過呢啲輕便呀 鏡平呀 防手震呀呢D優點放係其他新產品都仲可以俾好多人J好耐既。。。例如最新sigma 500 f5.6又輕又sharp又平 C記啲人都留言狂屌RF乜9副廠都冇, a7CR斬左雞頭evf 又輕又細都大賣喎, 啱啱富x100系列都加左防震 算係新功能啦,好似話預購都係大賣。 咁可唔可以解釋下點解你會覺得上面三點優點係其他品牌就係創新賣點, 但係OM其實一直都有優點就只可以係不值一提?

但係雖然你咁諗OM-5係啱,係值得失望, 但係你應該返去Nikon z6II先啱 ,n記已經生性左好多啦, 比富士更值得去馬。
OM1X 絕唱唔好出啦到時大大部只係俾om1多個gps 又俾大家屌
達兄
不能同意更多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞