Olympus/Panasonic M43用家討論區(25)G9ii 面世

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
om1 mark2 live gnd幫倒你
所有品牌開頭出新聞介紹嘅一定話好到飛,起碼睇到佢過多一兩個月先至可以作準
LIVE GND
係人面偵測
唔係人面辨識

簡單嚟講係 Train 佢大量 Data Samples Set (可能去到千萬, 甚至億, 數據係最值錢嗰 part)

所謂嘅 Data Set
可能係
相1 是人
相2 不是人
相3 是人
……

又或者進階啲
相1 是人 對焦點係正中間 (x1,y1)
相2 不是人 對焦點係中間偏右 (x2, y2)
相3 是人 對焦點係左上 (x3, y3)
……

當你影相嘅時候
佢就計吓你個構圖有冇人同對焦係邊

當然, 理論上只要提供足夠嘅 samples
係可以 Train 到佢分辨到畫面入面嘅係邊個
DIU
佢有冇話HDR係直出先....

留意返HDR既用法, 都係係用返光位係主體, 咁主體先會夠S/N(信噪比)簡單啲即係夠色 , HDR用係一張光位為主反差大, 推返啲啲暗部細節出來先有好效果.

好似你呢張咁, 變左HDR用暗部做主體, 暗部(主體)曝光不足 就會又灰又唔好睇.

呢個情況你應該用手持HI-RES, 用佢機內疊16張相去大幅增加暗部信號, 日落影一張, 到再黑少少市區開燈之後再影多張, 最後返去用PHOTOSHOP 合成,
用一開始定價比較就係, 到佢啲價落返少少你就唔係咁睇啦. A7R5 一出咪又係a7r4 SOFTWARE 升級加ram版仲要加價, 當時啲人一樣diu diu 聲

仲有要留意返你要om-1個機能係要a9 a1喎 , a7R4R5係慢速SENSOR
兩年前om1 msrp係二千二,果時未有XT2S同Z8
兩年後第二代賣貴多兩舊,點會咁好死咁快益第一代用家
自推
無啦
不過拍打直片/usb webcam mode呢啲關咩RAM事,認人AI都未必關RAM事(關storage space事多啲)

HHHR其實有機會起狗牙/起格,如果唔得就試吓較高ISO等佢快門時間短啲
其實拍片用唔用到AI detection? 之前試OM-1一代唔覺有,剩係得個人面識別
等1年左右個價就會合理, 反正本身OM-1都很強。300f4pro也很滿意。 慢慢等
HHHR其實iso高啲都冇問題
就係拍片冇人AI得面ai. 冇咁快同準
點講都好呢個假2代真係令興奮咗一陣,OMDS今鋪一次過將本來辛苦buildup返嘅客又一棍打落去,你話你有好多型號FW update做唔切我就明啫,得嗰一兩部機都搞到咁,搞笑咩,加少少internal memory去加大buffering (本身day1就要啦),然之後自圓其說話無能力下放新功能比OM-1初代,咁當初就唔好話OM-1仲有好多提升空間(OMDS 一次公開訪問)。
佢連cut feature嘅upgrade都唔做(例如GND係靠連拍做到咁唔夠ram咪做個ND低一兩級嘅咪得,ai人識別唔夠ram咪減弱小小,打直拍片、usb webcam唔洗多RAM先做到掛,講到om5好多ram咁)

而家睇個樣唔會好似em1 mark ii 咁出咁多firmware upgrade加功能,連收錢賣firmware upgrade都廢事
搵ifixit拆開可能一鳩樣
咁佢OM1塊CMOS調得好差下 點都要再出部
無論DR同對焦都用唔盡塊CMOS個性能
電子快門仲要去到10幾ms rolling shutter
原來唔係直出咁直接執算啦

本身真係唔知HDR 係咁用
諗住都係ESP 直接測光之後機身疊相就搞掂
下次我會再試下, 唔該晒

另外你講手HI-RES
分唔同時段影2張再番去合成
但唔係要位置一模一樣先合成到?
手持對個位實有差?
想問下出完第2代機唔再更新第1代機既F/W係咪相機業界既常見經營手法?
去年先買左人生第一部相機OM-1
家陣OM-1只係推出左兩年,當時仲要係標榜旗艦機,但就已經講到將來唔會有重大功能更新咁
感覺好似condom
出收費版F/W更新都冇咁嬲
HDR話要咁樣影,影完自己用電腦疊相
https://www.youtube.com/watch?v=tUdKMrkVgR4
不嬲玩相機玩得耐都唔會追新機, 因為用落其實部部差唔多....

通常就等佢出下代先會用清貨價買返上一代, 或者執下啲平2手就算.
咁自己加RAM得唔得
OM-1 萬幾蚊部機來講唔可以叫差下麻.

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞