Olympus/Panasonic M43用家討論區(25)G9ii 面世

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
當我見倒
Sony A7C
Sony 24mm GM
Nikon 40餅
就開始悲觀.
咁講sony 300 f2.8仲細過輕過om 300f4

當然價錢唔同。。。。
我成日見到呢啲討論,就會諗點解數學係物理嘅語言,因為一就一,二就二。

係咁討論,但每一個terms大家嘅理解都未必一致,真係雞同鴨講。討論之前應該整個list of defination出嚟先
正喎,仲要光圈大一級
一年前嘅S23 Ultra已經有200MP sensor,有得出200/50/12MP嘅相,而且自動denoise唔駛用咩電腦一鍵。

Crop factor 3.6高像素密度都可以有200MP sensor,點解M43唔出個咁嘅sensor

同埋點解Olympus嘅auto gradation做唔到Samsung/ Pixel/ iPhone旗艦機嗰種效果
我玩咗M43近兩年都有好多嘢唔明或者唔肯定
多張合成其實係Olympus 2020年已經應用左係既em1 mark3 上面… 手持高解就係用16張 加埋成3億2,000萬像素數據,再係機身輸出返張高DR低noise 既5,000萬像素RAW,同樣不需電腦。
但始終合成高像素只可以影靜態嘢
最近影車軌
都時得時唔得
係, 所以一開始我講既係今時今日最新既AI . 可以試吓用photoshop 或者 topazphoto ai 像素擴張都好鬼神奇。
我唔明點解機身自己做hdr啲色好似青青綠綠咁,好唔自然
同埋live comp係影第一張相時無做對焦,影咗一次底圖之後再撳快門先至做對焦,結果搞到live comp疊相畫面震咗
你會唔會賣曬M43 轉會
我覺得機身HDR 垃圾黎, 個效果接受唔到
都係要用番LR 調番光暗先掂
係咪應該同 40-150 F2.8 pro 比較呢?
散景唔同
本身用緊compact機 (FF, APSC, 1”都有)
最近有個諗法係放走部FF compact, 換OM-1加支12-100嚟玩下

平時會影小朋友同景多

師兄們有冇意見可以俾小弟參考下?
Live GND好屈,告別搖黑卡

賣二千四添
https://www.fujiya-camera.co.jp/blog/detail/682
同其他機spec比較
個live GND好有趣應該仲可以即時睇到效果
Live GND 幾得意,唔知幾時發展到AI detect個天空成個天際線裙邊做個mask咁GND

BTW 已經無錢請人譯中文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞