Olympus/Panasonic M43用家討論區(25)G9ii 面世

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
師兄邊個位置影?我月尾都去影鐵塔
麻布台hills
係33樓既觀景台影
大家覺得OM1 DR夠唔夠用?

原圖
我要求唔高,OM5都覺得夠用,OM1當然更理想有時就是更高DR嘅機我都唔會用得盡,有光自然有影,自然有暗黑位,明暗過渡夠自然就會令我滿意,不會強求拉回所有細節,出到個氛圍就收貨了,不過好多人被媒體灌輸了近年流行極限DR測試,從而前設咗DR高就是我買相機必須考慮的事情,然後用錯哂手上嘅器材,多得佢哋巿場先夠多二手機
OM-1 12-40
ep5就係用m43鏡

平玩Olympus 45 f1.8
千鬆有全新
有冇啲平靚正既 M43 手動鏡推介吓
唔怕重就老蛙25mm f0.95 APO,家下2500有找,不過EP5個dial好易壞,你嗰部仲用到真係可喜可賀
想請教吓咁多位師兄,

細佬我本身用緊rx100m3,
用咗幾年終於的起心肝想upgrade,
筆直3千左右
最近睇中咗部二手DC-G100,
貪佢有埋4K video,
想配多支12-60mm F3.5-5.6 (因為無錢又想一支鏡搞掂晒)

大家有無咩意見比細佬

歡迎任何意見
用落可能同rx100m3無乜分別
俾多少少換枝 14-140 F3.5-5.6 II
差唔多size, tele 長一倍, 咁先夠天涯
差唔多貴一倍
我諗 120mm 應該夠晒了 都係影女朋友
部rx100m3 最大問題係只去到70mm 有時影人像好似差少少咁
係景深唔夠淺定乜?
影女朋友配枝Pana Leica25 f1.4好過啦,再唔係25 f1.7,唔好諗d standard zoom同天涯啦,你轉系統但d鏡組行返舊路不如唔好轉,真係要zoom平玩LUMIX 35-100 kit,呢枝二手好少見難d入手,不過平靚正。
4k crop 到傻
唔OK
成5,6年前舊機。不如買G100D
或者等2024年出 GX9 II 啦
G100D個防震可以接受?

到佢轉OM System
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞