Olympus/Panasonic M43用家討論區(25)G9ii 面世

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
其實M43依家影出黎既質素同最新iPhone/華為影出黎差幾遠呢?
華為唔清楚, 但之前有人 compare 過 14 Pro 同N年前既GF1
https://www.youtube.com/watch?v=J81wNyy-7pw

不過老實咁講, 除左影夜晚人像果D, 高光下唔放大去聞 縮圖其實唔係好大分別. 同一句野可以應用曬落 電話/M43/APSC/FF/MF

所以都係果句, 自己邊部夠用就拿邊部
入門m43, 我 buy option 2 個玩法
雖然我鐘意 pana, 但我都會推 OM-5
Pana 一日未出有 PDAF 既中階機, 除非舊機超級平, 如果唔係都唔會推介
Pana 舊機個 DFD AF, 對蕉拉風箱真係會影到著著地

要人鐘意M43, 首先要俾佢地enjoy 到佢既優點, e,g. 鏡頭群多選擇, 鏡頭可以好細/輕, 部機function 多野玩, 其次用起上黎要正正常常.
如果推 pana, d 舊機 DFD 真係趕趕地客.

有PDAF 果種咬住既感覺真係差好遠
問得呢啲問題既都係推介用iPhone 算啦
如果笨漆桑力部GF同LX比差遠唔遠?
咁有咩一手入門機推介
因為我自己揸機影人定景都好,MF AF都用過,都未至於全部都out fo又朦,大概2/10出事,但我覺得可接受啦
但個fd揸機完全搞唔掂,10/10都out fo 朦,搞到我懷疑係人定機壞
人嘅問題
其實會唔會set咗mf唔知,以為係af
莫非佢㩒到我個short cut!
過左去就算
屎忽痕又入返部M43
好撚嘢,啲相up完上連登,色都變鳩埋
去閒魚買啦
大陸app黎,信得過咩?
睇你搵咩人
你見到正常價,正常人我覺得ok ,個邊正價都平過香港
最重要便宜莫貪,特別平個d 可能有問題,有d 都會寫住
我會叫賣家順豐包郵黎香港

我閒魚買過3支手動鏡,Meike 85mm T2.2, Sirui 50mm F1.8 Anamorphic 同 Sirui Night walker 50mm T1.2
Taobao 買過一支廣播級舊鏡
都冇問題,手動鏡冇電字野都放心d

香港好少m43鏡買
你係咪用左adobe RGB
係喎
om pana m43鏡 二手都唔算難有嘅
除非係啲比較冷門嘅
好似pana 200 f2.8 / 25-50
om可能90呢啲呱

或者43年代嘅
要碰下運氣囉

不過一手同二手通常都冇話差好多價
二手有人放得平。。。但又未必搶倒呢
不如買一手
Thanks for sharing
揸住300.4 同1.4x,成日心思思想入埋2x
一半運動一半生態,運動嗰part用1.4甚至唔加都冇問題,中焦率都有7、8成,但係影雀仔就好睇彩數,一冇陽光就可能跌穿一半
本身唔鐘意set腳架,用2x真係冇信心輕鬆對焦
都係做好心理準備先好玩超長焦

古董 EP-3 + 75mm f1.8
Memory 唔知塞咗去邊
問朋友借,朋友都問宜家手機影相都好靚
乜仲有人用相機影?

呢張相解釋了一切

鏡頭真係唔好慳
有排用
一張iphone 15 pro
一張 em53+40-150 2.8
可以比較下

兩張都直出?
有無人等緊OM-5出下一代
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞