Olympus/Panasonic M43用家討論區(25)G9ii 面世

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
貴sigma本身個枝FF版差唔多成倍
去年傳開嘅兩支望遠zoom其中一枝從最新嘅roadmap中消失咗
睇d youtuber開始幫OM1 ii,同「新」鏡消毒真係幾好笑。
支 150-600 仲可以加 2X 咪去到2400mm!!!
收貨啦, 14bit raw , ai 人物, 加連拍ram, 加多招黑卡特技. 個ai追雀仲好似勁左好多.

嘩, 支150-600 dual is 好掂 可以上了.
https://www.youtube.com/watch?v=KNuqee2dUXs
唔睇價錢既話,呢個焦距+呢個畫質真係幾正咁
但一睇價錢,40萬YEN
比sigma原廠貴左成倍有多
om同Pana 啲野不嬲都係遲買平幾舊(或者唔止)架啦
唔駛咁心急的
點解咁貴
哩支我有E Mount DGDN版,先賣15萬yen
遲下會有review 將兩者直接比較啦, 留返淡氣到時真係唔掂既先一齊屌爆佢
OM-1 II啲色好似muted咁

https://youtu.be/cebeQTjduUo
不過啲測試乜細節都冇,都係保持距離睇定啲先
一樣處理器

唔比om1升fw加功能嘅話
真係天怒人怨呀
啱啱先知OM-1係冇AI人物偵測 只係認臉同認眼?

人面一向都有不過唔係AI嗰種
今代終於有
唔明點樣AI法
部機會問我依啲係咪人,然後從我俾嘅feedback中學習辨別咩係人?
營運部:OM-1升fw涉及額外成本...
營銷部:OM-1升fw會影響OM-1 II銷售額...
技術部:不如向公眾講mark II加咗RAM,兩部機嘅功能係難以互通
試過喺觀光塔影城市景觀,明明係hand held high res但小小手震都會失敗
但平時影event concert果d
覺得focus 對眼成功率唔係好高
唔知我唔識用定咩
我落撚埋腳架影車軌都失敗
唔知點解
有d位成功就影幾張都成功
轉第二個位fail就連續fail
AI認人係預先訓練左知道大概個畫面有咩組合係人既軟件, 之前個AI模型可能只係個五官正面之類。 而家個新嘅係有埋全身半身…掛。
之前唔係講左會加咩, 可能等下掛
加左向OM-1 II 。請課金
e mount 同m43 mount 個價差夠由om1升做a7r5
咁不如入A7R5再crop 仲抵玩
屌都唔知堅定流
上網睇片都話HDR 好靚 (2:44)
https://www.youtube.com/watch?v=zGgSe0pHPfo

我用果陣都係7下7下
HDR1

HDR2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞