Olympus/Panasonic M43用家討論區(25)G9ii 面世

1001 回覆
4 Like 2 Dislike

300.4呢支鏡真係好撚好玩
玩左一個禮拜我感受到前所未有的快樂
旗艦機要專業向。 如果太細部,會唔好揸手,啲掣又細,又配唔到長鏡。
我用OM-1 覺得啱啱好,好好揸。 反而鬼佬可能會覺得細。
其實m43 而家真係冇問題。 有兩部旗艦機(OM-1, G92), 又有兩部入門機 (G100, EM10VI),只係欠缺一部性能好嘅中階機 (GX9 II, OM5 II) 。
大家畀啲耐性,始終Oly資源少。
Ching 人地P記攝錄界巨頭黎 廣播級做左幾十年
你估好似Fuji Nikon就咁塞一堆Spec比你就當係拍片機

又係果句 O記d功能你用唔上姐
你唔打雀唔行山就真係唔點發揮到部機
你試下拎FF一機兩鏡加枝腳架去行富士山睇屌唔屌得住

其實你睇日本MAP CAMERA個榜
今年好多時OM-1都仲上到每月銷量榜前10
除非你話日本人唔識相機姐
P記拍片係勁好用
咁依家m43都冇野好講。 唔講以前都唔知講乜好
想買,不過XG除咗影雀之外又冇乜其他動物好影
其實我覺得M43 主要係俾sony堆機身size同價錢都差唔多嘅FF壓死。。。
依位巴打真係講出心聲!
OM嗰兩支新長鏡仲未找數
根本就係。有批評先有進步,唔通sony又話你用得FF就預咗重咩?結果人哋咪出咗啲輕嘅機,鏡頭都有啲膠鏡偷輕咗。
之前將部A7R3 同 GX8 放埋一齊真係會有d無奈。。。
a7cr咪
我用A7C 其實插果支28-60 餅KIT 同支35 2.8餅, 個感覺係同M43 插支2.8 zoom 同17.8 差唔多.
雖然M43可以插PRO 鏡, 但Sony 都可以插GM..
都唔係得雀嘅,香港生態都好豐富,蜻蜓有百幾種,蝴蝶二百幾種,兩棲類24種,陸上蛇好似20幾種,哺乳類都有50幾種(但一半係蝙蝠),蜘蛛同其他昆蟲都一堆。不過就真係少大形動物,始終地方細。同堆雀又真係多好多人影。

不過都有一點好少人提,就係最近對焦。睇返om 300 4係1.4米。

Search左幾個example對比下。最近sony出嘅300 2.8係2米. Nikon同Canon 400mm都係2.5米. 相同計等效FOV果堆600mm prime/zoom 就更加唔洗比(可能係,有錯指正)。

影雀可能唔覺有影響,但一影蜻蜓蝴蝶就會成日feel到係唔同啲

不過上面都屌得啱,om1 procap 50fps, buffer得90張係咩玩法
om1係浪費左機身速度
af ai都唔夠聰明

可能mark2囉。。。。。
所以用過384先知OM好,好多野實際用落先知勁。 支384影蟲 又sharp 又快 , 加埋X2 影豆娘尺寸嗰啲 最近對焦夠近,放大率又高, 成set輕輕地加個OM多角度反mon 單手抱鏡去影,啲角度彈性勁高。 不過呢啲spec 冇寫既野就冇人理了
好奇問下點解300mm f4 叫做384?
以前啲老嘢叫法 3百F4 = 384
想問原廠 BLS-50 邊度買會平啲?定係副廠都夠
印象原廠電就算外國網站買都無平
除咗直接喺日本舖頭買
我自己就副廠算反正價錢夠平
副廠 都算電量足, 耐用?
今日2手入咗gx9+15.7
第一次用pana, 感覺上都唔錯
之前用olympus跟住轉左去ff,而家又返黎m43
不過30mm好似唔太岩自己
遲d可能賣走轉做25.4
同埋入14-140 / 12-35/12-40 + 35-100 2.8
今日收到支9mm, 用左佢同10-25影幾張比較, 後者級數真係唔同
成像如果10-25係10分, 9mm 我會俾8分 (唔放大去聞有9分)
足電,耐用,但個外殼大咗啲啲,粒電好難拎,要chok部機先拎到出嚟

另一隻唔記得咩牌子,試過發漲,差啲拎唔到出嚟
作為新出嘅Lecia認證鏡,Lumix 9mm嘅表現有啲令人失望 唔係話差,但冇想像中咁好,stop down去f4都係唔sharp咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞