Olympus/Panasonic M43用家討論區(25)G9ii 面世

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
om1有兩個readout mode
ES單拍係出80mp再機內4合1
ES連拍係用cmos 2x2 binning 直接出20mp
我可以好抱歉同你講,真係得OM咁PK,我哋都係condom

我係多修
Nikon
Z7 2018出,前後連埋啲支援新鏡嘅小更新有16次,真正使用體驗上有飛一般嘅感受1.0 >2.0 >2.1 >3.0,用Nikon日子不長,但呢間公司比到你係好有信心,你一定唔會做condom,所以我定焦全部都係用Nikon。

Leica Q2
2019 出,已經去到 FW5.1
之前4.0 Eye AF都有跟上時代加上而係真work。

Olympus 時代
EM1-ii2016出到2019都去到3.0,最後去到3.4,呢部都係近十年我最滿意嘅一部,然之後就沒然後。

OMDS
OM-1 2022出,FW 1.5,好大更新未見,但2024帶比支持者無限驚喜,送上韭菜一打,任割。

Pana
S5ii
算係我最新嘅機,主力拍片,但短短一年已經有3個大更新,都係有感嘅嘢,相處時間最短,但係一個令我最有驚喜嘅牌子。

好多外國嘅網友都異口同聲失望,寧願你收費update FW都好過完全無plan點take care舊家,oh so9rry,用得兩年都唔夠唔算舊客,你冇睇錯係兩年都唔夠,佢哋已經埋頭苦幹去谷新機,真係一間充滿好創新嘅公司

結論錢係要賺,但係唔好食相咁9難睇。
想請教話用返光位係主體
係咪即係測光果下係向住個天測光?
點睇Nikon嘅定焦比較Lumix S5ii嘅f1.8定焦系列
Nikon for sure,全開接近無紫邊,Z mount 係d鏡身樣衰累事。用開OM f1.2無痛轉,35/50嘅filter都係62
你當時個太陽落得太低 難以同(2:44)比較
睇左日本O記用家既反應,大家都怨聲載道
特別係今日見到有日本人直接寫信問官方
1.買左om-1官方4年保養如果換mark2會點
2. om-1會唔會有fm update

官方答
1. 唔會還錢,另外保養係跟機所以轉mark2保養唔包
2. 暫時冇新fm update打算

嘩屌你食相難睇到
買左官方保養果啲真係喊三聲
既然係由OM System去訓練個human detection model,將訓練成果分俾OM-1, OM-5, E-M1 iii係理論上可行

如果有得自己訓練個AI,我會教部機去認我女朋友,就算有幾個人喺唔同距離望鏡頭,部機都識得聚焦喺女友度
Nikon有135mm f1.8,Lumix FF/M43都冇類似嘅鏡 DKLM
好鍾意Olympus神之光但M43嘅話想要f1.2同Dual/Sync OIS
咁特別 成像會有分別嗎?

咁同MS有冇分別呢
官方保養只能令二手賣出去嘅價錢高啲啲
冇保養嘅水貨二手OM-1有潛質做M43最佳入門機
75 1.8 都唔類似?
nikon支40mmf2 俾返以前用20 f1.7嘅感覺我
f1.2就唔可能做得細,用得M43就放棄追求大光圈玩散景啦,枝75.8夠哂用,焦段獨特又平,係AF慢同放大率低啫,真係要更強壓縮感咪415 f2.8囉,長焦f1.2嗰啲不切實際嘢就算吧啦
我意思係個題材個畫面主體係光線明亮一方, 即係你最想影到畫面表達嗰部分。
你啱,但佢出既話你買唔買先
咪又手機上面用果D技術
理論上應該就DR同細節會多左
係OM1上面就分別唔大 所以先話佢調得差
仲要塊野夠出到4K120 8K60 佢一個都唔比你
講樣恐怖野俾大家聽, 當年 4/3 E-3 幾年之後既後繼 E-5 又係小改款…然後4/3執咗。 之後 EM-1 mark 2 後繼小改款EM-1 mark3 之後 成間公司易手。。。

今次OM1 mk2 又嚟小改款之後係點呢 我諗OM 個PR可以扮都唔扮咁大聲話再冇OM1 FW 都可以略知一二 , 一葉知秋了
想要速度同低noise,唔係散景
夜晚1/160s配ISO6400係可以唔夠光,仲要預個光圈step down少少先清。大家有冇試過
ISO 6400 係AI面前輕鬆啦 ai Denoise 完仲滑過本身iso 100
出到嚟有時好假,仲每一張要等幾分鐘
問題: 等效135~Prime有幾可會用?OM呢枝因為平同無咩鏡有咁好散景而make noise啫,FF呢個等效都相對50/85少人用啦,更何況有幾多佢哋眼中嘅OM用家會用,佢哋只會看重wildlife個market,人像鏡你睇多次OM個page嘅sample相同合作攝影師有幾少比例就知啦,投資大光圈去M43我就唔buy la
A7r5是a7r4全面升級版wo
除左六千萬像素,其他軟件硬件全面提升wo
完全是兩種層次
重覆咗3次啦
OM-5, TG-7, OM-1ii
sony 2018 年既a73本身無ai都有得登記面孔功能, 優先對焦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞