Olympus/Panasonic M43用家討論區(25)G9ii 面世

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
錢都係其次
我8/9年前向日本見到一個香港發燒友(應該4x左右), 佢揹住最少兩機幾鏡 (仲要係DSLR FF)
佢都話個 trip 主要係黎日本影相, 準備去邊度邊度影.
真係佩服佢既魄力, 先唔講體力仲要佢女人都肯配合佢先勁

如果我同女人講旅行主要剩係黎影相, 佢應該摙死我
我同女人去,一部Leica Q2 + Action Cam 夠
因為呢個係真係旅行,攝影係副產品

自己去,真係為攝影而旅行就會帶重裝備,跟本唔同性質就會有唔同gear去配合
我其實好佩服啲長期用FF影風景相嘅人,孭住咁重嘅器材上山下海,事前應該做過功課,而且對自己技術應該有信心亦有要求。

衰啲講句,m43友成日強調長焦同影風景有優勢,但出到嚟嘅作品對唔住都要講句,好多似試機相。

較便易攜帶=/=影得好。
好簡單ja, 一次for 純玩, 一次真影相, 用錢解決到既事
無pdaf,真係連留意都費事
出gx9ii賣6700個價咪得
A6700好抵屌
不過APSC E Mount, Sony 無落力出鏡,無咩鏡好揀。連輕細嘅28mm, 35mm都無。
今時今日唔賣下大包邊有人買
我指係咩牌子都要
上面已經講左
m43係缺機唔缺鏡
再上面又有人話玩雙修
咁玩得m43既
有呢d新機出都唔會拎來同FF比架啦
賣得好先諗點賺多啲吧啦

om得om1叫做跟得住市場
但都2年機 比g92比下去
部om5出黎攪笑

ep7多粒制擰下連pdaf都唔肯下放

epl10幾耐冇跟新 16m

有邊一方面吸引埋單?
我數上講宜家再出contrast detection嘅機無意義都即刻食負評啦
我話om友啲相似試機相都俾人負評啦
多靚相自然多人留意個brand
我記得有次去韓國
我係一個位等咗一個鐘

然後, 佢嬲咗我
想知當時G9ii賣咩價
我見星際賣緊HKD12650水
sony apsc 用sigma 鏡
其實sony e apsc已經算好多鏡吧,24za 咪等效35mm , 你望下zf ,l mount同rf apsc 連揀都無得揀
不如你咁諗啦,任何品牌都有新手, FF就更多人推新手去用啦, 既然FF係多人用, 咁應該更多見既係FF試機相喎.

會唔會係因為重量原因根本好少新手去用FF長焦風景? 而M43亦因為輕巧而多人多新手去玩去試去練習長焦風景?

樂觀啲睇係好事喎.
可能係,但睇睇fb貼相嘅人其實長期都係果班。而且依家好似九成九貼嘅相都係雀,可能係因為用pro長鏡影得sharp?好多時大家只係停留喺影到嘅階段,而構圖,色彩,光線,神態欠缺,影得到唔等於影得好,影之前要諗下,影之後又要諗下,咁先進步。
最近仲出咗支11.8同15.4
焦距好過lumix 9同12
但E mount APS-C 大部份鏡都已經係古董, 最近係得長砲70350G, 天涯18-135, 16-55G (防震都冇), 同你講果兩支, 其他都係靠Sigma 等副廠.

雖然M43依邊堆1.8 鏡都玩咗好多年
我好鍾意睇dpreview forum
果邊好多人都唔太理器材
同埋無論係買咩機/鏡定純粹分享下影左既相 D人既comment多數都有建設性既
係連登好似咩都要拗咁
你睇下D人開post問買咩相機就知
連登/香港D fb group會同你講買幾千蚊既機不如唔好買 用返iphone啦
但dpreview好多人會特登搵返D舊機款黎影下相
早幾日先睇到果邊有人post
有fuji機唔用 帶部GM5去旅行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞