Olympus/Panasonic M43用家討論區(25)G9ii 面世

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
出penF II你想有乜spec, 想賣幾錢?
我係OM System產品開發部就會出OM5 ii,轉USB-C邊用邊充電,加埋E-M1X嘅乜乜 recognition AF,個處理器改名為TruePic IX AI就搞掂
9-18 ii 仲有個lock喺度?

我支9-18已經壞咗,扭向18嗰邊一用自動對焦部機就偵測唔到支鏡,變相係支9mm f4定焦鏡 唔知係咪同個lock有關
金屬機身
om1 sensor
5級防震
Pdaf
Full width 4k30p 4:2:2 10bit
賣1399
都唔係過分?
想佢出部penF mini 夠輕夠細薄身啲。機能唔洗太勁,但加個可以load filter 入去既功能。唔只係改色更可以係workplace 寫下code 玩下野例如變形,貼紙…就最好。
多數排線死左
我好簡單
Pen系既size
有EVF
有反Mon
有前後or 兩個或以上既轉盤來set 曝光就好滿足
人哋 Panasonic 有得side load LUT 入機身影相拍片直接套用
富士死啲定m43死啲,真心問
差唔多啦。 。 攝影器材個市場已經過哂高峰,而家都係拍片機有推銷價值。 m43就仲有間Panasonic 平靚正拍片機頂住。 富士客路就欠缺左呢部分。

不過其實兩者都係夠平先有銷量,所以應該係鬥間公司開支愈少先愈生存得耐,同埋等合併或轉營先會有轉機。
咁o記呢?
O記生態旅遊路線其實係完整既。 防水防凍 微距合成 輕裝長焦…。 更重要係 器材唔貴 有旅行保險可以包到 成個人輕鬆晒旅程放心哂 可以盡情去玩相機。

FF嗰啲貴野留返開工用咪算, 旅行自用冇保險cover 就不了。
https://twitter.com/43rumors/status/1747589600363655195?t=VpdXxbohPq61MS_D9Wnujg&s=19
BCN ranking for 2023: Three OM Digital cameras made it into the top 10 of the best selling cameras of the year!

https://twitter.com/43rumors/status/1746515988462391406?t=irNKjBty_noPgJQzzjBiFQ&s=19
Mapcamera: OM-1 makes it into the top ten of the best selling camera in December

https://twitter.com/43rumors/status/1748719083284017594?t=7wC5eyYIw7ZyQy9QhSFzqA&s=19
The OM TG-7 is the second best selling compact camera at Yodobashi

你話好差咩但佢都仲有啲賣氣既
pentax都仲未死
OM驚西咩
仲有大中華圈成日話canon已死
部R6ii都全年成第二啦
架仔市場係唔同D
連代用遮光罩賤價$900放咗
今日屎忽痕睇睇香港m43 fb group,突然咁重火藥味
其實都唔撚明om1 點解唔出復古銀
omd emii隻銀幾靚仔
The group is private
佢哋討論咩嘢
我見m43rumors又有人討論crop factor係點樣影響aperture, depth of field, noise level...未有共識咁
留言當中有'funny', 'faulty logic', 'insult'之類嘅字眼

https://www.43rumors.com/om-digital-big-announcement-on-january-30-new-om-1ii-9-18mm-mark-ii-and-150-600mm-lens-coming/
Canon 果啲搵笨平機慣性收視真係好勁
我覺得富士佢有後路,最多唔玩細機谷晒去中幅,其實而家都係咁嘅策略你睇佢越出越多結中幅機。Olympus就是斷咗後路,而家OM system如果唔積極真係過多幾年唔知
呢啲爭論係未有網絡嘅時代已經有
OM 咪同Pentax 差唔多, 都係拎前人啲作品, 改少少又出過.

至於ZFc 係閹機, 只係因為同一個mount 有FF 又有APS-C, 就一定係hea 出.

其實E-M5 個樣都復古, 2代樣身仲靚過富士堆X-T_0, 但冇富士個復古操控, 做得一半.

之前都吹過話OM 上細底MF 4433, 都算合理, 變咗真既大43
自古以來歷史上有兩大關於43/m43必死既爭議,

第一係像素密度問題,註定係冇高像素機
第二 都係像素密度問題,註定noise俾人高

但係AI 都將以上兩點搞掂哂。 OM自家亦都有機身像素合成出到50/80MP , noise就係電腦一鍵denoise 。

到底係點樣睇到悲觀呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞