Olympus/Panasonic M43用家討論區(25)G9ii 面世

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
影人拉到對面街咁 差不多
我冇嗰個前設嘅
純粹想知75mm 1.7@f2.8 同 40-150@75mm 2.8@f2.8 相比下邊個清啲
試過用神之光影人像,諗住影上半身啫,但都遠到唔夠大聲講俾對方點擺pose

希望Lumix出等效135mm定焦鏡。最好M43出67.5mm f1.8,L mount亦出135mm f1.8,兩款都連Power OIS
正常用135 呢d 預先叫model 行之前擺定咩pose 架啦

但天時地利人和就無得輸, ff 我都有支135 f1.8 ,不過真係要plan 好先會帶出去

但影細event if固定位既話其實f1.8 重好用過70-200
尤其神之光夠細支
帶多支45.7 半身人像
支天涯鏡28mm焦段都可以當macro用

雖然個箭嘴線有啲誤導,總之係物件離鏡面3cm或以上就對到焦
呢支比較冷門可能因為唔係恆定
呢個焦段sigma 16-28 2.8好抵玩啲
同埋微距好似唔多人需要?
我自己會影下模型支24-105幾正
不過一直糾結入唔入70-300

Btw s5m2/g9ii body好好揸手 不過真係孤兒仔
去日本影唔到枱面碟壽司有時會幾洩氣

Sigma出埋支500mm同70-200補埋個缺口,其實都cover晒大部分焦段
係Pan記要再upgrade下個af
而家係可用,但係應該好難打雀/影運動
L mount個post一來少眾、
二來因為有奶引左隻癲狗入去攪到討論唔起
g9ii 搭12-100
同s5ii 搭28-200
大家點揀
如果無m43 包袱 (或者真係想玩m43)
我會㨂後者 (不過會等埋支鏡既用家實測)
其實G9II同S5II BODY尺寸差唔多大的話 就S5II FF NOISE好啲, 景深淺啲心理上抵啲. 但係G9II粒CMOS就高速啲, 反應快啲,特定用途下會好啲, 錄影上亦有較多功能.例如USB-SSD. 當然S5II都有增強錄影功能版S5IIX, 睇自己需要吧 .

如果只著重影相啲話, 點解唔考慮下OM-1, BODY真係冇 G9 S5 咁大舊, 配合12-100亦有SYNC-IS.
2個唔同system

你要睇下自己會唔會繼續買鏡
長玩M43 鏡群係平好多
你買機只用一支鏡?

兩個唔同級數機身同鏡頭
呢度好多玩43都話去旅行帶支12-100就算廢事換鏡啦
唔係有情意結嘅話真係諗唔明點解揀g9ii
S5ii而家個價真係太抵玩
OM1 50M HHHR除左用佢OM原裝WORKSPACE攪
仲有冇其他方法?

WORKSPACE
插住部OM1 EDIT,同COMPUTER EDIT好似又會唔同
CAMERA MODE冇左AI DENOISE

LR,CAP1開出黎完全唔係嗰回事
直出JPG仲靚
最近想收番部ep5/ep7玩下
完全無人放
因為冇人買過EP7 🥲
penf炒到勁貴
唯有等下ep7二手

係都等penf (om1 sensor)
ep7 之前日亞都係3千中買倒body
而家得返1442kit set
賣緊5k
其他seller 但都係ship by amazon 應該OK?

https://www.amazon.co.jp/-/en/gp/product/B096LF7BLZ
thanks ching
我去望下先
岩岩先放完 ep7。 上年11月日馬 $3700
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞