Olympus/Panasonic M43用家討論區(25)G9ii 面世

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
年末入手左oly 300m f4,考慮補多支tele converter
有冇用家分享下1.4x同2.0x使用感/推薦買邊支?
其實用咩牌子咩機咩鏡都係
2*
畫汁唔會跌好多
用左usb 都仲有位插濕電?
用 DC coupler
1.4x同2x 是差好遠的

1.4 x既840mm只係遠攝. 即係你肉眼見到既野放大左咁。

但係2x既1200mm係超遠攝,係佢視野之下你係根本想像唔到佢影緊啲野係肉眼睇既邊度嚟。 仲有就係完全站係雀鳥警戒範圍以外影雀影到爆框,完全係1.4x 做唔到。
吓,原廠有? GH6有冇
咁其他除咗富士之外用apsc 真係抵俾人笑。 出到啲機機能斬頭斬尾得返雞patpat雞頭俾你食咁on9 . M43 係細隻啲,但都叫係原隻燒春雞有髀有翼,一個人食就fit哂。
信興部s5m2倉底貨黎 仲係1.0
原廠有, DMW-DCC17
https://eww.pavc.panasonic.co.jp/dscoi/DC-GH6/html/DC-GH6_DVQP2455_twn/0139.html

個 DC Coupler 係配埋 DMW-AC10 一齊用
有原廠唔使塗了
Sony A6700都算係APSC 旗艦(唔計EVF,LCD 質素, 單卡,低FPS)
用緊Om-1嘅話,用2x有冇話唔好推高ISO推到過某個數?
同埋low light環境下畫質都冇差咁遠?有時都想行山嘅時候順便打雀,驚太暗唔掂
我仲未收到
有Ai denoise 唔使考慮呢啲先。 重點係用快門先決發揮防手震功效推低快門,auto iso就可以自然控制到畫質。 然後當你係1200mm之下,唔洗行近啲雀唔會理你。多啲時間慢慢影。
以前長插40-150+2x,所以對2x都有小小經驗。宜加換左300f4,已經好少用2x,但每次影相都會帶埋1.4x,都算常用。
下面係我個人意見,同之前search落嘅資料。

畫質對我嚟講唔係主要考慮,但都先講畫質,睇返啲評測網嘅MTF chart,用1.4x已經有明顯畫質下降。2x chart搵唔到,但會更差。
但實際操作上,1.4x比冇用convertor,主觀覺得畫質其實唔差得遠。但2x比冇用convertor,畫質會睇得出下降左,當然未去到好矇。我冇用過支75-300,但網上有人話會變到同佢畫質差不多。
另外仲有一點,無論1.4x或2x,都會令張相有小小halo。我啱啱用果陣都有連登巴打同意會有呢個問題,而其他forum都見有人提過。我用落覺得2x比起1.4x會嚴重小小。

之後係主因,用2x之後我覺得對焦速度係感覺到下降左小小。當然未去到慢,都仲係快,但就係感覺差小小。而用1.4x我覺得還可以。由其是影林鳥果陣,林底光線不足又多亂枝,對焦已經吃力,用1.4我覺得個對焦都仲可靠,但用2x就開始有啲擔心。

另外一個主因用到1200,隻野其實都好遠。要靠咁長先影到,我覺得問題出係我嘅生態知識同偷偷靠近嘅技巧不足。通常我影張紀錄照就算。當然呢樣野個平衡點因人而異,可能有人用500都輕鬆handle。我諗到嘅例外係隻野近,但想影detail shot。或者係觀鳥屋,位置真係fix死左。

另外1200個fov好窄,我通常係靠左右眼同時打開咁去係evf入面搵返隻雀,有啲慢。等別係林鳥,成日唔見左
有好多人揀機都係想要細要輕
e.g. a7c / ZF 呢d
但其實揀左呢類機既又有冇考慮埋將來會用咩鏡
首先呢類細機,稍為重少少或者長焦鏡已經好難carry到
(雖則有人話影相係用左手持鏡為主,但其實用左手較焦距/focus 果時都係要靠右手hold住部機,長期咁拎既話冇一個好d 既grip 都會好唔舒服)
其次就係操控
除非買相機係打算淨係玩街拍或者淨影人
稍為有高少少要求既想影唔同相 (e.g. 影馬 影滇唱會 打雀 etc)
呢d動態相冇一部高階少少既機又點會影得好
到頭來咪都係要一部大機

最後就係拎出門呢一點
喺香港就話可以即日來回,只帶一機一鏡 or 兩鏡就得
咁如果出trip呢?
帶兩機幾鏡既話莫講話嫌唔嫌重
過唔過到行李重量限制都係一個問題

撇除左畫質 (我又唔係逐張相放大去聞) 景深 (我影景多過影人) 呢兩個問題
上面講果堆野我一部OM-1+一部pen機就輕鬆搞掂哂
我自己就一定係用m43 多過想要FF/APSC
補充返, 上面2x主要係來自40-150既經驗。300+2x只係試過兩次出field,一次林一次水塘,但就冇長期使用既經驗。2x用係300mm prime lens上面畫質更加可接受。
而1.4x就40-150同300都有用開。
咁唔係個個有長鏡嘅需要嘅,
而且我哋雙修嘅已經唔係問題
雙修咪得,做咩要覺得人地冇你諗得咁長遠。同埋zf個spec 唔差,功能上比z6ii仲勁,係個手感差d
無架, 其實新入坑真係唔會諗咁長遠, 跟本連咩 FF/APSC/M43 都未識分
我初初買第一部機本身係想買 Nikon D5100, 但因為想同女人 share 一部機所以先揀部白色既 GF3, 同埋果時綾瀨遙廣告好吸引

買果時剩係知可以換鏡, 但果時心諗都未必買鏡頭架啦. 女人玩左陣覺得麻煩直接唔用. 跟機支kit lens 又垃圾到爆, 有好一段時間我都放棄埋唔影.

係後尾研究左陣決定俾次機會部機, 入左支14140 成件事先開始有轉變 (果時先知原來唔同鏡頭影出黎可以差咁遠). 我買果時都有擔心會哂錢, 因為心諗部GF3套裝先5k, 獨立買支14140 成3k 幾, 影出黎仲係shit 會好難接受

再過多幾年, 有機會去沖繩, book 左觀鯨. 果期換埋GX8 再專登入支 100-300黎打鯨. 影完望返D 相真係得一個字 ---- 爽

所以我之前糾結入 S5II 定 G9II 都問自己, 究竟想雙修 平時主力FF, M43 剩留 tele-end 丫, 定一個 system 玩曬算. 但我一諗出 trip 肯定唔會雙機雙鏡咁帶就知答案.

所以真係要玩落有心路歷程, 對相既要求, 鍾意影咩題材, 自己(未來)身體負荷能力...etc 先決定到想點. 每個人既要求都唔同, 搞清楚想要D 咩, 自己玩得開心就夠
冇中/高階細機係Lumix同OM System嘅一大敗筆
E-P7好廢,尤其喺暗嘅環境,又慢又失焦
GX9連flip screen都冇,個viewfinder又太凸
1.4
影過幾次,覺得等效35/50mm會比較合適。
直倒就去到20mm都ok,可以攞到個岸。
市場被壓縮好難再分咁多路線
我自己覺得OM1已經好細部
自己手細握上去非常合身

因為底細先天缺陷
OM加左好多電子功能落去
好似手持高解/全景深拍攝/livecomp
去旅行就好好玩

之前飛都只係帶1245pro+818+45175
結果8成時間都係用1245
大風雪時用818
效果非常滿意

真係大景先用中片幅影
(不過手持高解都頂到下)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞