Olympus/Panasonic M43用家討論區(25)G9ii 面世

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
G9m2值得追新

面向大眾既拍片機其實好少
有比較之下
p 記真係良心企業
g9 真係upgrade 足咁多年
g9ii 勁有誠意
om正仆街
岩岩升左G9II firmware 去 2.1, 個開機速度正常返
如果iPad版有就好
我用om1帶左手套真係難用兩個dial
想問個白痴問題
OM-1拍片fix死左16:9?
有冇得較其他aspect ratio
舊機先抵,好似係
gh6 見過最低1299 usd
一年就插水
GH6有BUG 拍片唔開dynamic range boost高反差有機會出橫紋
粒新25MP sensor根本未tune好就拎出來賣
新手加入呢個大家庭
乜咁睇唔開呀
唔計om嘅商業決定,成個系統係方便,好用wo
真係睇唔開
om商業決定從來都係問題,但個系統就冇咩問題。
最大問題係決定飄忽,你上左船就唔知有冇未來既感覺,em1x會唔會有下一代? 係N/C你唔會有呢個問題,答案一定有。先唔講一體機身既好處,內置gps對生態工作玩樂都唔知幾好用。

以往OM43年代既風骨冇哂,43鏡支支用落今時今日既機身都唔會過時,全部都大光圈過FF鏡。m43就只係用細做賣點,鏡設計9流,更唔好講現在直接用sigma,直頭痴撚左線。如果你話見到OM1M2失望,我見到支OM150-600直頭絕望。不過,都會繼續用,只因為唔捨得批43鏡。
正面啲啦,師兄
而家OM-1 II 影相夠玩10年啦
仲諗咩未來
歡迎
有咩問題隨便發問
以後無Olympus個名
佢唔岀penf ii既話我部om1應該用到佢執笠lu
用緊om1 iii, 等新機跌價再諗,如果人面有得frameware update就好
EM1X 之後果堆新產品, 感覺都好似用舊料炒碟新菜出黎.

睇住之前Pentax 都係咁玩, 對OM System 真係冇乜信心.
同埋Olympus 個名靚好多.
唔好咁講,當時om1出果時好多人話勁。
依家om1 markii同支tele出咗都有人話唔好屌住
點會夠玩10年咁耐,只係像素都要五年內上到40mp,仲未計追焦,AI learning....
OM System係額頭直頭肉酸到我要遮左佢。如果我係管理層,我會要求Olympus 比我帶走Zuiko 呢個字囉!

OM system同loong 有咩分別。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞