Olympus/Panasonic M43用家討論區(25)G9ii 面世

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
影得幾靚!!!
其實m43係可以既
OM-1 1240

直頭係正 可惜太少人識欣賞 又可能係marketing 問題

玩返富士一排 次次拎機出黎都有衝動換返m43
m43 跟本滿足到大部份業餘人仕用
不過好難怪無咩人入坑, 價錢相約既情況下有時好難說服人唔用FF/APSC 起手. 你叫佢入, 到時佢聽人講咩底大一級壓死人, 同一個價點解唔用大sensor 機 ....etc

始終D 人好主觀, 第一眼覺得大 sensor d 散景夠散 = 好靚
放大張相黎聞無 noise = 好正
個 sensor 大D 就可以解決細 sensor 好多問題

新玩攝影既唔會知自己想要咩, 知道自己想要咩既就自然會去發掘

我最記得我老婆好早就屌過我, 做咩影D 相個背景咁鬼朦, 望返都唔知向邊度影. 我就知我唔適合上FF
m43 跟本滿足到大部份業餘人仕用

冇錯,同樣電話都可以,而且仲係人人都有,而且高階電話有齊ulta-wide,wide同tele,連換鏡都唔使勁方便。

sensor大兩級其實差距真係唔少,低光同光差大更見分別
可惜m43既機鏡冇咩二手市場,交投唔熱烈。長期得水貨,想收鏡唯有幫襯二手佬,又唔知信唔信得過。。
人在北美買咗部s5ii
其實真係有諗過g9ii,因為都有一兩支m43鏡
但係m43貴過ff真係接受唔到

如果o/p出返部a6700嘅機我其實已經埋咗單
但係om1/g9ii太貴
落一級om5/g95完全唔入流
變相好難買得落手
agger
S5II 真係好抵玩, 多功能水桶機.
國行雙kit 套裝先15k 左右, 連信興之前都有12k 單鏡 kit set, 真係估佢唔到.

我去日本買G9II 如果剩機退埋稅都要11k尾
仲未計其他廠, Sony 舊機機海每款減一兩千都夠夾死人
香港水貨 OM-1 $9500 唔貴喎
我都同意差唔少
之前買左S5 II,見到分別
但出街真係唔想帶
只可以話魚與熊掌不能兼得
入手12-100mm
恭喜! 買左幾錢?
So damn right,我都成日諗自己只影景唔影人,買ff似係心癮多
問題係而家擺得上枱嘅om1同g9ii都係牛龜咁大
落一級已經係幾年前嘅技術
我明呢兩間廠唔想出部新技術細機打自己部旗艦
但係a7c咁好賣就知大家係要細機
粒sensor細咁多部機仲大過人點賣
補充多句
我覺得而家m43係需要一部gx8+新sensor+pdaf
咁就有得同其實apsc廠鬥下
a7c好賣係因為SONY賣左個幻想俾大家, 令你覺得買左部A7C就會好似有差唔多A1A9咁勁.

呢啲幻想空間M43係冇

但實際上M43係機能技術上從來都冇點弱勢過, IS防震咁多年一直領先機身RAW EDIT, 120FPS RAW 連拍速度, 手持20MP像素升級50MP, Live View Composite 機身拍攝光軌神技.... , 當年世界初EP-1無反, 當年E-3反MON影相, 當年未興啲咩手機執相啲O記機已有內置PS濾鏡, 去到2023買機送軟件執相仲有原廠AI DENOISE免費!

所以一直都只係marketing 唔夠強勢. 用落根本好多野玩,好多創作工具可以用.
無計, Sony 始終控制住大部分 CMOS 市場
再加上世一既刀工真係好難搞, 未年幾年都難改變

不過我覺得 Pana 行 FF 條路係無錯, 再加上岩岩合併消費級+專業級影畫部門
有種感覺係部署緊講左成十年果粒 Organic CMOS, 想脫離 Sony 控制+自己壯大做 CMOS supplier
未來玩法同 Sony 早年條路差唔多, 由 Top down, 廣播級, cine 級, Pro line, m43, 卡片機, 技術零件慢慢散落去

如果 Pana 無上FF, 我反而覺得會加快 m43 沒落 (最少pana 果邊會係). 依家m43 叫食 L-mount 既口水尾 + Pana 唔洗用太多成本就由 FF 開部新機俾 m43 果邊.

所以我估如果要出 GX8/9 果類後繼機, 一係就 L-mount 會先出部細款 (好似 Sony a7c 果種) 再套個殼俾 m43, 或者掉返轉先響 m43 出但個底係 based on L-mount 去設計.
到我喇

新入手8-25mm f4 pro

原來G9ii個ssd外錄功能要插濕電先用到
好似係錄 HFR/S&Q >61fps 先至要駁電
係香港唔會 , 淨係底細,焦距x2 就要光圈同虛化x2 呢d 理論已經聽唔少

你睇隔離御三家既post, 買apsc 都俾人笑,不如直上ff , 何況m43
用m43要好知道自己要啲咩,同要有自信,唔受其他人影響。 唔係有一日,一定會轉會。
om1性能cmos好夠用

可唔可以用5仔或者pen機身呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞