Olympus/Panasonic M43用家討論區(25)G9ii 面世

1001 回覆
4 Like 2 Dislike

起碼等3年
攝影初哥想問個白痴問題
OM同Pana嘅機鏡防震冇得交叉增強
咁防塵防水滴又係點?
機同鏡各自發揮自己嘅防塵防水滴?
防震只support 自家system
但都要睇鏡個spec 同部機夾唔夾
唔知而家Amazon JP仲有無,但有的話可以考慮下G9。G100係新啲,但個spec有啲落後,拍片功能G100有嘅G9都有,但G9操控好好多。

OM就真心唔建議(除咗鏡頭),除非唔考慮拍片,OM拍片根本無配套可言。
Yes
第二張EM5
上面em53?啲色靚啲
正確
上: iPhone
下: em5
上:iPhone, iPhone 個AI 會執色,所以睇出嚟果鮮艷啲。但放大啲其實冇咁detail, 不過手機睇兩張差不多
原來依家電話影相咁高質
其實EM個張自然d
我都係睇到咁樣
測光用咩模式?
有開AEL?
你用a mode 咁正常快門會跟測光會變唔係正常事嗎?

同埋影event 點會用a mode 係方便d? 明明m mode 最正路
舞台燈光咁集中企歪一步個人已經暗哂啦
忽光忽暗環境你用A mode 測個人就緊係怎光忽暗
M mode再用高iso去就
商場show or 戶外show 無乜燈光effect
光源都穩定無忽光忽暗

同埋我係有次旅行發覺影相有問題
室內光源穩定, 測光快門都自己跳, 測唔準

之後影商場show or 戶外show 耐唔耐就有呢個問題
而我以前唔覺會咁
所以問下
因為我不嬲用a mode 都無呢個問題
even concert 好多舞台效果D光暗成日變
用中央重點測光or 點測光就解決到

加上我係有次旅行發覺突然測光short short 地 (上面個post d 相)
所以問下
原來 M mode 先係正路咁我之後會再適應下, 唔該晒
Concert 多 effect我用中央重點測光or 點測光
但商場 or 戶外show 見光源穩定我又無乜特別較
下次記住再試下

另外我有試用 AEL 但唔知點解耐唔耐無端端會解番lock
但我岩岩係屋企試機就 lock 得好死
我都覺得可能係個測光問題?
全區域測光同中間位置測光同點測光可以爭好遠
OM個點測光真係只測嗰一點
AZ JP 做緊特價。OM-5 + 12-45mm F4 只賣$7700
唔知係咪 old news 咗
olympus 支 12-100 f4 同埋銀色神之光疑似 discontinue 咗?

source
https://photorumors.com/2023/12/28/long-list-of-the-latest-discontinued-cameras-and-lenses/
12100 都discontinue
不如執左佢啦
唔通有12-100 新鏡?

話說我仲等緊佢果支50-200.....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞